Skip to main content
✅ Persoonlijk advies ✅ Gezond bouwen ✅ Gezond bouwen ✅ 30+ jaar ervaring

Isolatie

Isolatie – het is zonder twijfel een van de belangrijkste aspecten bij het creëren van een leefbare, gezellige én gezonde woning. Isolatiematerialen bestaan al lang en er zijn ontelbaar veel verschillende mogelijkheden. Toch doet er zich een zekere verandering voor, waarbij steeds meer mensen kiezen voor duurzame en gezonde isolatie voor hun woning of bedrijf – en dat maakt dergelijke soorten isolatiemateriaal dan ook heel populair.

Duurzaam en gezond isoleren is vandaag de dag erg goed mogelijk, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Wat meer informatie over gezonde isolatie en wat de voordelen ervan zijn, is hier zeker op zijn plaats!

Wat is gezonde isolatie?

Gezonde isolatie is een vorm van isolatie waarbij geen gebruik gemaakt wordt van schadelijke stoffen of chemische middelen. In veel gevallen zorgt isolatie voor een negatieve invloed op de gezondheid van inwoners, zowel op de korte als op de lange termijn. Kies je voor gezonde isolatie, dan heb je daar dus geen last van.

Gezonde isolatie is een optie in heel wat verschillende situaties en onderdelen van de woning. Een overzicht en meer informatie, is hier wel van toepassing:

1. De binnenzijde van de gevel

De binnenkant van de gevel verdient een professionele aanpak als het gaat om isolatie. Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden, waaronder Aerogel stuc, perliet isolatiestuc, houtvezel en houtvezel met honingraat. Elk hebben ze hun eigen unieke karakteristieken op het vlak van afwerking, maar ze dragen allemaal bij aan een gezonder leefklimaat en ook energiebesparing.

2. De buitenzijde van de gevel

Ook de buitenzijde van de gevel is het waard om te kiezen voor duurzame, gezonde isolatie. In dit geval kunnen Aerogel stuc, perliet isolatiestuc en houtvezel  gebruikt worden om het beste uit de isolatie te halen. Het voordeel is dat deze materialen niet alleen erg goed isoleren, maar ook heel duurzaam zijn en dus tegen veel externe invloeden, zoals vocht, kunnen.

3. De spouwmuren van de woning

Een spouwmuur is een buiten-en binnenmuur waartussen zich een lege ruimte bevindt voor isolatiemateriaal. Kies je voor gezonde isolatie in de spouw, dan zal het comfort en de duurzaamheid van je woning alleen maar verbeteren. Dergelijk materiaal heeft een lage lambadawaarde, is ongevoelig voor vocht, onbrandbaar, veroudert niet snel en bestaat voor een heel hoog percentage uit lucht. De perfecte eigenschappen om te dienen als gezond, duurzaam en energiezuinig isolatiemateriaal!

4. De vloer van de woning

Ten slotte is het ook belangrijk dat de vloer op de juiste manier geïsoleerd wordt – door middel van gezonde isolatiematerialen. Er zijn heel wat mogelijkheden  waaronder  geblazen glaskorrels , perliet granulaat, isolatie op basis van hout tussen de vloerbalken of isolatie op basis van hout op de vloer. Dergelijke opties herleiden het risico op vocht en schimmels in de woning tot nul, waardoor je van veel meer wooncomfort en een duurzame woning kan genieten.

Het is duidelijk dat er heel wat verschillende mogelijkheden zijn als je op zoek bent naar goede isolatie voor je woning. Vooral als je duurzamer en ecologischer wil leven en ook de gezondheid van je gezin en jezelf een plezier wil doen, is het van groot belang dat je de juiste keuzes maakt op het vlak van isolatie. En dat kan als je beroep doet op de bovenstaande isolatie mogelijkheden!

De verschillende isolatiemethodes voor gezonder wonen

Naast het feit dat er heel wat uiteenlopende soorten isolatiemateriaal bestaan, zijn er ook verscheidene manieren om die isolatie aan te brengen in de woning. Afhankelijk van waar die isolatie moet komen, is er keuze tussen verschillende werkwijzen:

– Gevel isolatie door middel van isolatiestuc

Deze methode is voor zowel binnen als buiten een heel duurzame en gezonde optie maar heeft nog andere voordelen. Zo gebeurt het isoleren naadloos en bestaat het materiaal uit 100% mineraal. Ook is de isolatie op die manier eenvoudig aan te brengen door middel van spuiten of stucadoren en zorgt de geringe dikte van de isolatielaag ervoor dat de vorm en het reliëf van de muur niet erg veranderen. Brandveiligheid, dampopenheid en waterdichtheid zijn ten slotte nog andere belangrijke eigenschappen van deze methode!

– Gespoten isolatie

Voor gespoten isolatie wordt doorgaans PUR of PIR gebruikt, maar deze materialen zijn allesbehalve duurzaam en gezond. Kies je voor gezonde isolatie, dan is deze aanpak echter ook mogelijk. Ook hierbij bestaat de isolatie uit 100% mineraal, is die goed isolerend en wordt hij aangebracht in een laag van 3 tot 12 centimeter dik. Niet alleen heeft deze methode een structureel verbeterend effect op de woning, hij is ook nog eens brandveilig en garandeert een lagere energierekening. Daarbij is de methode erg vochtwerend en reduceert hij de CO2 bij carbonisatie.

– Houtvezelisolatie voor binnen én buiten

Vervolgens is ook zogenaamde houtvezelisolatie een goede oplossing als je gezonder wil gaan wonen. Dergelijke isolatie wordt afgewerkt met een stuclaag – mogelijk in verschillende diktes – en is een van de visueel meest aantrekkelijke methodes. Houtvezel is een 100% natuurlijk materiaal, dat de leefbaarheid en gezondheid van je woning niet negatief zal beïnvloeden. Ook oogt het eindresultaat uiterst huiselijk en warm, wat natuurlijk ook van belang is als je een aangenaam leefklimaat wil creëren!

– Spouwmuurisolatie

Ten slotte is er ook nog spouwmuurisolatie, waarbij het isolatiemateriaal door middel van een spuit in de spouw gespoten wordt. Deze ingeblazen isolatie bevat geen chemische stoffen, waardoor de gezondheid en het comfort van de woning zowel op de korte als de lange termijn natuurlijk alleen maar beter worden.

Maak de juiste keuzes voor jouw woning – ga voor gezonde isolatie!

Isolatie is overduidelijk een essentieel aspect bij elke woning of bedrijf, maar vaak wordt onderschat wat de impact van normale isolatie is op de gezondheid van de inwonenden én de duurzaamheid van de woning als geheel. Kies je voor gezonde isolatie, dan doe je jezelf een plezier op verscheidene vlakken. Een overzicht:

– Je leeft gezonder. De isolatie zorgt er niet enkel voor dat schimmels, vocht en andere externe invloeden buiten blijven – het materiaal is ook nog eens 100% natuurlijk. Hierdoor zullen er geen ongewenste nadelen optreden en garandeer je de gezondheid van jezelf én andere inwonenden.

– Je bespaart energie. Goede isolatie zorgt er daarbij voor dat je heel wat geld bespaart, doordat er minder energie verbruikt moet worden om de woning op te warmen door middel van centrale verwarming. En dat komt je portemonnee natuurlijk alleen maar ten goede!

– Je woning wordt veiliger. Daarbij komt ook nog eens dat je huis op zich heel wat gezonder wordt als je kiest voor dergelijke isolatie. Welk materiaal je ook kiest en welke methode, je woning wordt er ongetwijfeld brandveiliger en vochtvrij door. En dat is natuurlijk ook van belang als je van méér comfort wil genieten in huis!

Denk verder: kies voor gezonde isolatie van kwaliteit

Wil je jezelf, je gezin of werknemers én je portemonnee dus een plezier doen – om nog maar van het milieu te zwijgen – dan is gezonde isolatie dus zeker en vast een must. Dankzij professioneel advies is het mogelijk om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden, zodat je geniet van meer comfort en een duurzame, veilige woning. En dat is zonder enige twijfel heel wat waard!

Ook interessant om te lezen


Regelmatig krijgen we de vraag: kun je in houtvezel isolatie ook iets o…
Een huis is net als een mens, warme muts of een goed geisoleerd dak, wa…

BouwGezond B.V.

4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen

  • Creatief maatwerk en scherpe prijzen
  • Altijd open calculatiegeen pakketprijzen
  • Kwaliteit
  • Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!

Heb je hulp nodig?