Stelregel is wel dat bij oudere huizen geldt dat des te minder er al aan gedaan is des te makkelijker isoleren is. Momenteel is de beste investering, isoleren van je huis; huizenprijzen stijgen enorm, een ander huis vinden is erg moeilijk en geld op de bank hebben staan wordt afgestraft.
Dit mag raar klinken maar de oudere ideeën over isoleren stroken niet met de huidige ideeën en veelal zul je de oude “isolatie” moeten verwijderen om nieuwe isolatie aan te brengen.
Je kent het wel; een voorzet wandje van een gipsplaat op een lat, of heel ouderwets, betengel met jute, ja het waait misschien niet meer door de woning heen maar je krijgt het er ook niet warmer van, het risico van condensatie in de “luchtspouw” tussen isolatie en gevel kan killing zijn voor je constructie.
Er zijn heel veel ideeën over isoleren maar geloof me, voor oudere woningen is de enige oplossing dat je dampopen isoleert met zgn ademende materialen anders loop je een groot risico op schimmel.
Veel van de “grotere” isolatie bedrijven hebben een ander idee over isoleren, dit is ook logisch want hun grootste bron van inkomsten komt uit het massaal isoleren van huurwoningen voor corporaties en deze hebben niet veel belang bij isoleren want de huurder draagt de kosten van het energie gebruik; de woning moet minimaal voldoen aan een eis en gezondheid speelt vaak geen enkele rol. (het doel heiligt de middelen) Isolatie moet zo goedkoop mogelijk zijn en aan te brengen zijn met zo weinig mogelijk last. Vaak leiden dit soort oplossingen tot problemen op termijn, je krijgt dan altijd de opmerking: er is niet voldoende geventileerd, maar dat is niet het probleem, probleem is dat de woning potdicht zit en niet meer kan ademen.
BouwGezond wil je graag leren hoe je zelf heel veel kunt doen op de goede manier en je laten zien dat isoleren ook heel leuk kan zijn, zonder irriterende producten
Via het dak verlies je vaak de meeste warmte, denk hierbij aan de schoorsteen, warme lucht trekt naar boven en andersom, in een hete zomer warmt je huis enorm op.
Ga je dak isoleren met houtvezel en de warmte komt langzaam binnen in de zomer en blijft lang hangen in de winter, ( we noemen dit ook wel de faseverschuiving) veelal kun je dit zelf doen of deels zelf doen en de rest laten doen. Als de kap goed luchtdicht is kun je veelal (laten) inblazen met bijv. houtvezelvlok, dit is veel minder werk als isoleren met houtwol dekens, werkt erg goed omdat alle ruimtes worden gevuld en is een stuk voordeliger dan dekens.
Ga je echt serieus renoveren dan zijn dakisolatie platen boven op de sporen een erg mooie oplossing, deze zijn er al vanaf 19 mm (Sarkett) tot 80 mm dikte, met als groot voordeel dat deze platen je dak water en winddicht maken. De goot van het dak bepaald hier mede de mogelijke dikte van de isolatie platen; natturlijk geldt ook hier, des te dikker de laag des te hoger de isolatie.
Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!
BTW-nr: NL860805670B01
Kvk-nr: 76844749
Je wilt zien wat er te koop is op het gebied van biobased en ecologische bouwmaterialen?
Kom naar ons inspiratiecenter van 400 m2 en laat je voorlichten en verrassen over demogelijkheden.
WORKSHOP isoleren kun je leren.
Wil je zelf aan de gang met verduurzaming van je woning; volg bij ons een workshop.
Je krijgt inzicht in waar naar te kijken en hoe het een en ander op te lossen.
Kosten workshop € 250,–p.p.
Duur: half dagdeel, incl koffie, thee.