Skip to main content
✅ Persoonlijk advies ✅ Gezond bouwen ✅ Gezond bouwen ✅ 30+ jaar ervaring

Dak isoleren (onderdaks)

Via je dak verlies je vaak de meeste warmte en warmt je woning in de zomer het snelst op, met biobased isolatie heb je minder tot geen hittestress.

dak isolatie

Het dak isoleren is redelijk eenvoudig en erg effectief.

Dakisolatie materialen:

Vlas, hennep en vlas hennep dekens worden op de zelfde manier verwerkt als houtvezel dekens en wij leveren deze ook in de zelfde diktes: 40/80/100 mm

In veel huizen gaat de meeste warmte verloren via het dak en komt de meeste hittestress via het dak. Nou is het wellicht wat overdreven om gelijk het hele dak er maar af te laten halen en een nieuw geïsoleerd dak terug te plaatsen.                       Troost je, dat is ook niet nodig, vaak kun je van binnenuit al heel veel bereiken; met Naturheld Flex isolatie of Naturheld inblaas houtvezel, vlas dekens of hennep dekens kun je van binnenuit eenvoudig een erg goede isolatie bereiken en met direct stucbare houtvezel plaat of met Poraboard werk je dit mooi af zodat je een glad dak krijgt wat je kunt afwerken met stuc of met verschillende andere materialen.

Wil je een erg stijve constructie met veel behoud van massa, dan is een Stro(karton) paneel aan de onderzijde van je dak de beste oplossing.

Een erg goede en zeer voordelige oplossing is om te dak vol te (laten) blazen met hout inblaas wol, dit zoekt alle gaatjes op en zorgt voor een compacte en goed isolerende vulling, tegen een erg gunstige prijs. (hier een dam regulerende folie toe passen is verstandig) 

Bij daken waar de pannen nog aan de onderzijde zichtbaar zijn, moet er een vorm van dakbeschot worden gemaakt, hier is Hunton Sarkett een perfecte oplossing voor water en winddichting.

De “traditionele” sporenkap is technisch gezien nog steeds de mooiste en best isolerende kap, veel van de zgn. prefab of scharnier daken hebben in de maatvoering wat probleempjes die vaak worden “opgelost” met Pur met alle gevolgen van dien.

Wil je echt heel luxe kun je in je dak ook nog de Udi carbon verwarming integreren.
Hoe slecht je dakbeschot ook is, er is altijd wel een oplossing met Naturheld en Udi. Uiteraard moet je dak wel waterdicht zijn en moeten de balken stevig genoeg zijn.

Met Naturheld FLEX, vlas dekens, hennep dekens of Naturheld inblaaswol kun je heel eenvoudig tussen de balken isoleren; de platen of de wol laten zich erg makkelijk tussen de balken drukken/inblazen, hebben een heel hoge isolatie waarde en zijn dampregulerend. Naturheld is naast erg goed isolerend ook erg licht van gewicht (globaal 40kg/m3)
Heb je de platen tussen je balken aangebracht dan is het zaak om een zgn. intelligente folie (proclima Intello+) (100% luchtdicht) tussen de volgende laag houtvezel of Poraboard (direct stucbaar met Maxit multi 292 of Maxit kalkgips ) aan te brengen, hiermee krijg je een optimaal vocht transport zowel in de zomer als in de winter.
Bij een volledig dampopen constructie kun je in principe folies achterwege laten.

Regelmatig is een kap “te licht” oftewel zijn de balken niet hoog genoeg om aan de juiste isolatie waarde te komen, hier hebben we een heel mooie oplossing voor, die je direct tegen de bestaande balken schroeft en waaronder je gelijk de Intello folie kunt monteren: T-osb

Voor dampdichte constructies is SCHUIMGLAS de oplossing, zowel voor platte als voor hellende daken. Schuimglas is 100% water en dampdicht, constructief sterk (tot parkeerdekken belasting toe) en erg licht in gewicht. Schuimglas is zowel op het dak als onder het dak toe te passen en eenvoudig te verwerken.
Schuimglas heeft geen folies nodig omdat dit materiaal blijvend dampdicht is en geen vocht opneemt.
Schuimglas is 100% onbrandbaar.

Dakisolatie in het kort

  • Hoge isolatie, 14 cm Rdwaarde van 3,5 W/mK
  • Vocht regulerend, dampopen: houtvezel, vlas, hennep
  • Volledig dampdicht: schuimglas
  • Erg laag eigen gewicht
  • Op vele manieren af te werken
  • Eenvoudig aan te brengen
  • Fase verschuivend tot wel 10 uu; geen hitte stress

Voorbereiding voor dakisolatie onder een plat dak.

Electra leidingen liggen al tussen de latten, onder de bestaande balklaag wordt in dit geval een dubbele lat gezet (uitgevlakt) met een hart op hart maat van 40 cm.

Een nieuwere en zeer praktische oplossing is onze T-osb, deze wordt tegen de zijde van de balken geschroefd op de gewenste hoogte en zo maak je in 1 keer een framewerk voor de folie.

T-osb leveren we op 2,50 meter lengte met een hoogte van 26 cm, dus je hebt een ruim stelbereik.

Hierop wordt de dampregulerende folie aangebracht.

Nadat de folie overal is getaped, wordt er door (te maken) gaten in de folie ingeblazen met houtwol, uiteraard worden deze gaten weer gedicht.

Totale isolatie dikte wordt hier 24 cm, dit staat gelijk aan een Rdwaarde van ruim 6W/m2K

Kap met intello folie,(bijna) klaar voor inblazen met houtvezel vlok.

Bovenstaande foto is van een wat rigoreuze renovatie, hier is deels nieuw hout in de kap gekomen en wordt gewerkt met een dampregulerende folie, waarna houtwol wordt ingeblazen.

Open chat
Heb je hulp nodig?
Bel nu voor de beste dakisolatie