Skip to main content
✅ Persoonlijk advies ✅ Gezond bouwen ✅ Gezond bouwen ✅ 30+ jaar ervaring

Biobased bouwen

Biobased bouwen

Biobased bouwen is beter voor mens en milieu. Het wordt ook wel in verband gebracht met ‘duurzaam’, ‘circulair’ en ‘natuurinclusief’ bouwen. En ja, ze hebben allemaal met elkaar te maken. Maar wat is ‘biobased bouwen’ nu precies? en waarom zou je er aan beginnen? En hoe begin je dan?

Al je vragen over biobased bouwen beantwoorden we hieronder.

Wat is biobased bouwen?

Biobased bouwen is bouwen met materialen uit de natuur. Denk aan houtvezel, hennep, vlas, stro, leem etc. Zo krijg je bouwproducten die a) vaak rechtstreeks uit de natuur (her)gebruikt kunnen worden, b) hernieuwbaar zijn en c) zonder problemen teruggegeven kunnen worden aan de natuur als compost of worden verbrand. Maar ook voor de gezondheid van de mens is biobased bouwen van grote betekenis.

Voorbeelden van biobased gebouwen

We hebben al veel biobased projecten mogen begeleiden.

Waarom biobased bouwen?

In één zin: biobased bouwen is de duurzaamste bouwwijze én de gezondste voor jou en je gezin. Hieronder gaan we dieper in op deze voordelen. Zijn er ook nadelen? Ook daar zijn we eerlijk over.

Voordelen van biobased bouwen

Duurzamer

Hoe je het ook wendt of keert, biobased bouwen is in alle opzichten duurzamer dan ‘gewoon’ bouwen. Op een rijtje:

  • Biobased materialen zijn vaak ‘prefab’: je kunt er sneller mee bouwen, met veel minder CO2 en stikstof uitstoot en transport.
  • Biobased materialen groeien terug in de natuur
  • Biobased bouwen is circulair.

Gezonder

De winst voor de mens is net zo groot als de winst voor de natuur. Want biobased bouwen is ‘dampopen’ bouwen. Dat wil zeggen dat je huis van nature ademt. Je bent dan veel minder afhankelijk van mechanische ventilatiesystemen.

Het voordeel van een ademend huis? Een gezond binnenklimaat. De effecten daarvan kun je merken aan minder gezondheidsklachten als allergieën en vermoeidheid. Maar ook bijvoorbeeld aan een betere nachtrust.

Goedkoper

Een biobased gebouw heeft een uitstekende natuurlijke isolatie. Beter dan bij traditionele bouwwijzen. Dat komt met name door de manier waarop materialen warmte vasthouden en afgeven (faseverschuiving)

Dankzij die eigenschappen blijft je woning lekker koel in de hete maanden en comfortabel warm in de koude maanden. Daardoor zul je minder hoeven te koelen met een airco en minder te hoeven stoken met de kachel. Niet alleen duurzaam, óók goed voor je portemonnee!

Nadelen van biobased bouwen

Speciale aandacht voor brandveiligheid

Biobased materialen zijn veelal van nature brandbaar. Dus als je biobased bouwt, is daar speciale aandacht voor nodig. Gelukkig zijn er duurzame manieren om ervoor te zorgen dat ook je biobased gebouw brandklasse B heeft. We kunnen je daarbij hel goed begeleiden.

Speciale aandacht om vocht tegen te gaan

Biobased materialen komen uit de natuur en kunnen verweren of verrotten. Maar dat gebeurt alléén wanneer er ongecontroleerd vocht bij kan komen. Daarom is het van groot belang dat je constructie voldoende dampopen is. Gelukkig is dat juist een natuurlijke eigenschap van biobased bouwen.

Speciale aandacht voor geluid

Bij verschillende biobased materialen moet er goed gelet worden op de akoestiek. Denk aan een houten vloer versus een betonnen vloer. De laatste zal geluid altijd beter dempen. Maar ook hier zijn prima oplossingen voor, zoals een zwevende dekvloer. Geluid van buiten wordt doorgaans erg goed gedempt. Hierover adviseren we je graag.

Speciale aandacht voor ruimtelijkheid

Biobased bouwen neemt soms wat meer ruimte in. Denk aan muren. die gevoelsmatig wat dikker zijn en dikkere daken of een verlaagd plafond vanwege geluidsisolatie (zie ook hierboven) Dus ook hierover moet goed nagedacht worden, om zo min mogelijk vierkante meters te verliezen. Met onze ervaring weten wij de meest efficiënte biobased bouwmethodes.

Duurder?

Men denkt al snel dat biobased gelijk staat aan duurder bouwen. Maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Zeker nu de de overheid deze bouwwijze actief stimuleert met subsidies. (zie hieronder)

Je kunt daarnaast kosten besparen door het in 1 keer goed aan te pakken. Daar heb je kennis en ervaring voor nodig en die bouwen wij al meer dan 30 jaar op. Daarom is ons eerste advies: laat je adviseren en begeleiden bij je biobased (ver)bouwproject. 

Nationale aanpak Biobased Bouwen

Ook de Rijksoverheid ziet inmiddels in dat we in Nederland anders moeten gaan bouwen. Daarom kwamen zij in 2023 met het rapport ‘Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) waarover zij met een kamerbrief de Tweede Kamer informeerden.

Het belangrijkste voor jou om hierover te weten, is:

  • De overheid trekt tot 2030 een bedrag van 200 miljoen euro uit om te stimuleren dat biobased materialen op grote schaal gebruikt gaan worden.
  • In 2030 moet minstens 30% van alle nieuwbouwwoningen voor minimaal  30% biobased gebouwd worden.
  • Een deel van dat geld wordt gebruikt voor bonussen bovenop subsidies, voor woningeigenaren die biobased (ver)bouwen en/of isoleren.

Hieronder vertellen we meer over subsidies voor biobased bouwen.

Subsidies voor biobased bouwen

Zoals hierboven al uitgelegd, stimuleert de overheid biobased bouwen met de Nationale Aanpak Biobased Bouwen. Dit doen ze onder andere met subsidies.

Voor iedereen die met biobased aan de slag wil, is dat heel goed nieuws. Want biobased materialen zijn al niet (veel) duurder dan traditionele bouwmaterialen. Als je dan ook nog beloond wordt voor biobased (ver)bouwen, wordt de drempel alleen maar lager.

Voor woningeigenaren is er één subsidie die relevant is: de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) Die krijg je hoe dan ook voor duurzame maatregelen die je neemt voor je huis. Maar doe je dit biobased, bevoordeeld in de vorm van biobased isolatie? Dan krijg je daar nog eens een bonus bovenop.

Vereniging van eigenaren (VVE’s) kunnen een soortgelijke subsidie aanvragen via de SVVE (subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars) en verhuurders via de SVOH (subsidieregeling verduurzaming en onderhoud van huurwoningen)

Wanneer je je door ons laat adviseren en begeleiden, maak je de meeste kans om maximaal aanspraak te maken op beschikbare subsidies.

Biobased bouwen: waar begin je?

Goed, je bent overtuigd en wilt aan de slag met biobased (ver)bouwen. Maar waar begin je? Bij de fundering, dakbedekking, of….? En op welke details moet je precies letten? Hoe vind je de juiste bouwpartners zoals aannemers en architecten met kennis van biobased bouwen?

Belangrijke vragen. Al is het maar omdat nog lang niet alle bouwkundigen ervaring hebben met biobased. Daarom kun je ons inschakelen:

  • Wij begeleiden je bij het traject
  • Wij hebben warme contacten met biobased partners
  • Wij verzorgen de communicatie met alle betrokken partijen

Wil je hierover eens vrijblijvend van gedachten wisselen?

BouwGezond B.V.

4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen

  • Creatief maatwerk en scherpe prijzen
  • Altijd open calculatiegeen pakketprijzen
  • Kwaliteit
  • Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!

Heb je hulp nodig?