Fijner wonen met gezonde bouwmaterialen
Fijner wonen met gezonde bouwmaterialen
Gezond wonen is een concept dat tegenwoordig steeds meer aandacht krijgt en dat is ook niet verwonderlijk: de mogelijkheden om de woning duurzamer, leefbaarder en gezonder te maken zijn zo goed als oneindig. Veel mensen beseffen echter nog niet zo goed wat die mogelijkheden allemaal inhouden. Monoliet en dampopen bouwen is een van de belangrijkste inzichten als het gaat om het creëren van een gezonde en ecologische leefomgeving en wat meer informatie daarover is hier dan ook wel van belang.
Wat is monolitisch bouwen met KLB bouwblokken nu precies en waarom zou je ervoor moeten kiezen als je de gezondheid van je leefinfrastructuur en vochthuishouding wil verbeteren? Vragen die een duidelijk antwoord behoeven.
Wat is monolitisch wonen?
Monolitisch wonen is wonen in een huis dat gebouwd is door middel van bouwblokken uit éen stuk, dus niet met een binnen- en een buitenschil en een spouw. Dergelijke blokken bij KLB zijn niet enkel slim en energiezuinig, ze zijn ook ecologisch. De mogelijkheden en voordelen van deze bouwmethode reiken erg ver:
– De muren van de woning zijn volledig ecologisch en desgewenst energie-neutraal
– De bouwonderdelen zijn duurzaam, reeds vanaf het moment waarop de grondstoffen voor de blokken worden ontgonnen
– De bouwblokken zijn erg licht, waardoor ze eenvoudig bewerkt en geplaatst kunnen worden
– De blokken kunnen zowel voor hoogbouw als woonhuizen gebruikt worden
– Daarbij kunnen ook zelfbouwers deze methode toepassen
– De prijzen liggen lager dan die voor traditionele bouwmethodes
– De isolatie-eigenschappen van bouwblokken zijn uitstekend
– De blokken kunnen meteen na plaatsing gestuct worden, zonder dat daarvoor speciale voorbereiding nodig is
Waarom je moet kiezen voor KLB bouwblokken
Kiezen voor KLB bouwblokken brengt interessante voordelen met zich mee:
1. Eenvoudig en snel bouwen
Dankzij het lichte gewicht van de bouwblokken kan je zonder problemen een woning of bedrijfsruimte bouwen. Hiervoor is geen zwaar materieel nodig. Met slechts 16 blokken kan reeds een vierkante meter gebouwd worden. Er zijn zowel blokken van 36,5 centimeter als varianten van 49 centimeter, die energiezuiniger zijn.
2. Maatwerk is troef
Het grote aanbod aan blokken geeft je de mogelijkheid om oneindig veel constructies te bouwen. Of je nu grote hoge muren wilt met kozijnen of het liever houdt bij een minimalistische constructie – elk design kan gerealiseerd worden met dergelijke bouwblokken.
3. Een uitstekende isolatie
Monolithisch bouwen biedt ten slotte heel wat voordelen op het vlak van isolatie. De lambadawaardes van dergelijke bouwblokken gaan van 0,12 tot 0,7 W/mK, waardoor ze beter scoren dan de gemiddelde traditionele woning.
Hoe gaat monolitisch bouwen in zijn werk?
Monolitisch bouwen heeft betrekking op de bouwmethode waarbij met bouwblokken wordt gewerkt, blokken als 1 geheel, dus zonder spouw. Conventioneel bouwen wordt steeds vaker vervangen door monolitische constructies. De isolerende werking van de stenen zorgt voor een unieke en aangename woonervaring die ook veel comfort met zich meebrengt.
Dankzij het lichte gewicht van de bouwblokken en het isolerende materiaal kan een uitstekend eindresultaat bereikt worden. De blokken zijn massief en voorzien van isolatiemateriaal of luchtkamers. In slechts één handeling wordt een muur neergezet met een dikte van 36 centimeter tot 49 centimeter. Welke keuze je maakt hangt volledig af van hoe energiezuinig je wil wonen. De afwerking van de muren gebeurt door middel van bijvoorbeeld kalk, stuc of leem en ook de buitenzijde van de muren kan afgewerkt worden.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:
– Steenstrips
– Cladding
– Stuc
– Tegels
Bouwen met gezonde bouwmaterialen is bewuster wonen
De bouwstenen die bij monolitisch bouwen gebruikt worden bestaan uit een mengsel van kleikorrels, cement en bims. In tegenstelling tot de traditionele technieken worden ze echter niet gebakken.
Na de productie worden de blokken op zogenaamde droogrekken geplaatst om ze te laten drogen. Zelfs de grondstoffen voor de bouwblokken zijn regionaal ontgonnen, op een uiterst milieuvriendelijke manier én in samenloop met een plan voor het herstel van het ontgonnen landschap. Duurzaam en milieuvriendelijk bouwen kan dus als je kiest voor bouwblokken.
Het risico van ongezonde bouwmaterialen
Nu duidelijk is waarom bouwblokken zo’n goede keuze zijn, is het ook van belang om een beeld te geven op wat de risico’s zijn van traditionele bouwmethodes (lees bouwen met kunststof isolatie materialen, zoals PUR, PIR, EPS, etc. Bepaalde bouwmaterialen kunnen mensen echt ziek maken.
De gezondheidsrisico’s van dergelijke materialen zijn niet te onderschatten:
– Lusteloosheid en uitputting
– Droge ogen
– Een ondermijnd immuunsysteem
– Long- en ademhalingsklachten
Ook bepaalde stuc materialen met latex afwerking vormen zekere risico’s, zoals het zogenaamde ‘plastic zak-effect’. Als er onvoldoende geventileerd wordt in de woning, dan kan dat ernstige longproblemen met zich meebrengen op de lange termijn. Voeg daar de talloze goedkope plastic materialen aan toe (die overigens verschillende ongezonde dampen teweegbrengen), en het eindresultaat is een woning die allesbehalve bijdraagt aan je gezondheid.
De beste manier om je woning gezonder te maken
Bovenstaand overzicht maakt meteen duidelijk dat de risico’s van ongezond wonen erg ver reiken. Kiezen voor de beste materialen, zowel op het vlak van stijl als duurzaamheid, is een must als je het beste uit je woning wil halen. Van de vochthuishouding van de woning tot het comfort dat je in huis ervaart, allemaal zijn het zaken die positief beïnvloed kunnen worden door het gebruik van gezonde bouwmaterialen.
KLB bouwblokken zijn daarvoor een waardevolle optie, en dat wordt duidelijk als je kijkt naar de vele mogelijkheden die ze bieden. Dankzij deze vernieuwende bouwmethode wordt milieuvriendelijk en toekomstgericht bouwen veel eenvoudiger én toegankelijker voor iedereen.
Ook interessant om te lezen
BouwGezond B.V.
-
+31850661200
-
info@bouwgezond.nl
-
Venneslatweg 11
7151 HD Eibergen
4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen
-
Creatief maatwerk en scherpe prijzen
-
Altijd open calculatie, geen pakketprijzen
-
Kwaliteit
-
Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!