Skip to main content
✅ Persoonlijk advies ✅ Gezond bouwen ✅ Gezond bouwen ✅ 30+ jaar ervaring

Bouwen met hout of met KLB bouwblokken?

klb bouwblokken_Natuurlijk gebouwd

Klb bouwblokken afgezet tegen bouwen met hout.

Uiteindelijk willen we allemaal een gezond en goed geïsoleerd huis, het aanbod in materialen is erg divers en heel erg groot, veel aangeboden materialen zijn erg chemisch en je kunt je afvragen of je dit wilt; in de ons omringende landen zijn veel van deze isolatie materialen reeds onwenselijk/ verboden. Wanneer je niet traditioneel wilt bouwen dan is de keuze op het moment vrij beperkt: even heel kort door de bocht je hebt gelamineerd hout (uiteraard zonder verlijming) en je hebt KLB bouwblokken, afgezien van alle oplossingen met chemische producten. Beide manieren van bouwen zijn dampopen en zijn goed voor je gezondheid en voor de vochthuishouding.

Er zijn echter grote verschillen in duurzaamheid en footprint:

Hout komt voor een groot deel uit Brazilië of in ieder geval ver weg, maakt tijdens de reis van bos tot eindpaneel enorm veel kilometers zowel per schip als over de weg, vereist zwaar materieel met hoog energie verbruik en ook de productie tot eindproduct is erg intensief. Houtbouw claimt herbruikbaar te zijn maar de praktijk leert dat hout aan het einde van de levenscyclus meestal in de oven beland. Verlijmd hout nemen we in het vergelijk niet mee, aangezien dit niet ecologisch en/of duurzaam is.

Met KLB bouwblokken gaan we een heel andere weg in; het materiaal voor de stenen wordt gewonnen (op heel duurzame wijze) vlak bij de productie van de stenen, niets wordt verspild en de stenen worden geperst en aan de lucht gedroogd, met een minimum aan energie en vrijwel geen transport bewegingen. Klb bouwblokken gaan zonder enige vorm van onderhoud levenslang (meerdere mensenlevens) mee en zijn bij evt. recycling weer inzetbaar als grondstof.

Kosten technisch gezien liggen KLB bouwblokken incl. afwerking stukken voordeliger dan houtbouw, zowel productie technisch als tijdens de bouw van je pand; met houtpaneelbouw ben je wellicht wat sneller, maar met KLB bouwblokken bouw je in enkele dagen de muren van je gebouw; simpelweg de blokken stapelen met wat lijm er tussen, uiteraard heeft ook de lijm een isolerende werking (ondanks zijn geringe dikte van 1 mm)

Op het moment dat binnenwanden worden afgewerkt moeten worden kun je op de bouwblokken direct een stuclaag aanbrengen zonder primers of dergelijke (geen regelwerk met gipsplaat of dergelijke) Deze stuclaag is meestal kalk of kalkperliet met een kalk afwerking met een silikaatverf. Groot voordeel van kalk en kalkperliet stuc is het opnemen van vocht en weer afgeven van vocht wanneer het gebouw het nodig heeft (relatieve luchtvochtigheid regulerend) kalk kan bijv. wel 10 liter water opnemen per cm dikte/m2, hierdoor is een vrijwel constante luchtvochtigheid in het gebouw een feit.

Hout kan wel wat vocht opnemen maar dit is niet wenselijk, dus vochtregulering is niet aan de orde.

Conclusie:

Hout is en blijft een prachtig bouwmateriaal maar ecologisch gezien winnen de KLB Bouwblokken het; gemeten naar productie, transport, levensduur en duurzaamheid.

Qua isolatie winnen KLB blokken het vanaf 36,5 cm dikte met een Lambda waarde van 0,07 of blokken van 49 cm dik met een lambda waarde ven 0,07.

Vochtregulerend vermogen van KLB blokken ligt veel hoger.  

Ook interessant om te lezen


Pluggen voor in houtvezel

Regelmatig krijgen we de vraag: kun je in houtvezel isolatie ook iets o…

Gevolgen van ongezond bouwen

Ongezond gebouwde woningen kunnen hele uiteenlopende gezondheidsklachten…

BouwGezond B.V.

4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen

  • Creatief maatwerk en scherpe prijzen
  • Altijd open calculatiegeen pakketprijzen
  • Kwaliteit
  • Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!

Heb je hulp nodig?