Skip to main content
✅ Persoonlijk advies ✅ Gezond bouwen ✅ Gezond bouwen ✅ 30+ jaar ervaring

Geheim droge buitenmuren

Geheim droge buitenmuren

Droge buitenmuren, het geheim ontrafeld.

Laten we er even vanuit gaan dat je een wat ouder huis hebt. Op zich logisch, anders zou je niet hoeven isoleren. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen heeft isoleren geen zin als je muren niet droog zijn.

Hoe zie je dat je buitenmuren niet droog zijn?

Kijk rondom het huis eens op zo’n 30-40 cm hoogte vanaf de grond. Zie je daar donkere plekken of stenen die bemost zijn? Dan is je muur op zijn minst vochtig, en waarschijnlijk nat. De hoogste tijd voor maatregelen.

Gelukkig geen rocket science om dit probleem op te lossen. Er is wel wat spierkracht en een paar hulpmiddelen nodig. Je zult namelijk de grond rondom je woning, of bij een rijtjeshuis de voor- en achterkant, moeten weggraven. Dit is flink wat werk want je moet ongeveer 40 cm breed, en tot op de fundering, vaak zo’n 60-80 cm diep graven.

Waarom vraag je je af? Dat ga ik je haarfijn uitleggen. En je krijgt van mij een stappenplan hoe je een en ander aan kunt pakken.

Stap voor stap een droge buitenmuur

Benodigde materialen/ materialen (condities) lijst om droge buitenmuren te krijgen:

 1. Paar dagen redelijk weer
 2. Schop, neem een spa en een bats, met een spa maak je de grond makkelijk los en met een bats schep je de grond makkelijk weg
 3. Kruiwagen en emmers
 4. Bouwzeil; als je een oud bouwzeil op de grond legt net voor de te graven sleuf, kun je hier de grond/het zand opgooien. Dat scheelt kruien en je schept het makkelijk terug, onthou wel, je gaat grond/zand overhouden
 5. Grind
 6. Plaatjes triplex of multiplex van 80 x 244 met 2 handvatten erin gezaagd
 7. Anti worteldoek, geen noodzaak maar wel erg handig
 8. Sloophamer, hopelijk heb je deze niet nodig, maar je weet nooit wat je tegenkomt
 9. Handveger, niet zo’n lieverdje maar een stevige handveger. En natuurlijk een bezem
 10. Bokkenpoot, doe er maar één extra. Want het spul wat je op de muur smeert is taai en de bokkenpoot gaat vol zitten met grond/zand
 11. Bitumen rubber, dikke pasta, evt. zijn er ook goede dikkere vloeibaar rubber pasta’s te koop
 12. Boormachine met roerspindel
 13. Wat plaatjes schuimglas net zo groot als de diepte van de sleuf x de lengte van de sleuf
 14. Lekdorpel profieltje. Aluminium of waterslag profiel
 15. Boormachine
 16. Pluggen, schroeven en kit.
 17. Moed en goede zin, alles voor droge buitenmuren

Nog even en je hebt droge muren

Als je rondom klaar bent is het tijd om te zorgen dat de ondergrondse gevel ook niet meer nat worden kan. Daar komt het grind mooi van pas. Grind draineert veel beter dan zand, je zou in een heel natte omgeving ook schelpen kunnen gebruiken.

Hier komt het worteldoek eventueel om de hoek kijken. Het kan namelijk handig zijn om worteldoek tussen de tuin en het grind te hebben zitten, dan groeit er minder makkelijk onkruid in je grind.

Schep de gleuf ten dele vol met de uitgegraven grond, maar houd 20 cm uit de buitenmuur tot op de fundering vrij. Gebruik hier de plaatjes triplex voor, vul dan aan met grind en trek de plaatjes multiplex weer weg.

Bijna klaar; ga je (nog) niet isoleren aan de buitenzijde, dan moet je zorgen dat er bij een slagregen geen water achter het schuimglas loopt. Schroef hier een soort lekdorpel profieltje of een waterslag profieltje bovenlangs.

Nu we toch bezig zijn kunnen we ook de gevel wel hydrofoberen, maar dan in het volgende blog.

Voor droge buitenmuren is 1 ding nog heel belangrijk: zorg dat regenwater in de tuin van het huis afloopt en niet er naartoe, het wil nogal eens regenen in Nederland.

BouwGezond B.V.

4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen

 • Creatief maatwerk en scherpe prijzen
 • Altijd open calculatiegeen pakketprijzen
 • Kwaliteit
 • Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!

Heb je hulp nodig?