Biobased-bouwen/materialen
Biobased materialen
Biobased materialen zijn precies wat de huidige tijd vraagt: innovatieve bouwmaterialen met een zo laag mogelijke footprint en een zo goed mogelijk isolatie.
Maar duurzaamheid is niet het enige argument: gezondheid en comfort zijn ook erg belangrijk. Biobased materialen zorgen op een natuurlijke wijze voor een gezond binnenklimaat. Biobased bouwen is altijd dampopen.
Een dampopen huis is minder afhankelijk van verwarming en ventilatie. Dit zijn technische kunstgrepen om een huis niet ongezond of oncomfortabel te maken. In vergelijking met biobased materialen zijn deze oplossingen ontoereikend.
Wat zijn biobased materialen?
Biobased materialen worden direct uit de levende natuur gewonnen met zo weinig mogelijk verwerking en toevoegingen. In diezelfde vorm kunnen ze later hergebruikt worden. Biobased materialen zijn ook goed recycleerbaar. Je zou ze zelfs zonder problemen kunnen teruggeven aan de natuur.
Welke biobased materialen zijn er?
Deze opsomming is niet compleet, er komen continu nieuwe materialen bij.
- Hennep
- Vlas
- Houtvezel
- Stro
- Miscanthus
- Schelpen
- Riet
- Bamboe
Nogmaals: alle materialen die rechtstreeks uit de natuur gebruikt worden, kun je ‘biobased’ noemen.
Sommige van deze natuurlijke materialen worden nauwelijks bewerkt, bijv. stro: dit is een kwestie van drogen en verhakselen.
Ander dienen als grondstof voor een biobased product. Denk aan biobased verf of bioplastics.
Elk product dat 100% uit biobased materialen bestaat, is ook 100% composteerbaar. Zo zou je een pot 100% biobased verf zonder problemen in je tuin kunnen leeggieten. Want die wordt volledig afgebroken en gaat zo terug de natuur in.
Biobased materialen in de bouw
Biobased materialen kunnen eindeloos worden toegepast in de bouw. Daarom is het zo jammer dat er slechts marginaal biobased gebouwd wordt in Nederland. Gelukkig zijn er wel steeds meer initiatieven om hier iets aan te doen.
Hoe kunnen biobased materialen dan precies worden toegepast in de bouw? Voor de hand liggende voorbeelden zijn:
- Als isolatie materiaal: houtvezel, stro, vlas, hennep, miscanthus etc.
- Als plaatmateriaal: stro, miscanthus, hennep, houtvezel etc.
- Als houtskelet
- Als bouwblokken, kalkhennep, klei etc.
- Als verf
Hoe mooi is het wanneer we kunnen bouwen met materialen die na de levensduur van het gebouw a) opnieuw zijn aangegroeid in de natuur en b) teruggegeven kunnen worden aan die natuur of hergebruikt kunnen worden? Zonder afval, zonder CO2-uitstoot.
Voordelen van biobased materialen
Wat zijn de voordelen wanneer je met biobased materialen bouwt of verbouwt? we zetten ze hieronder op een rij:
Bespaar energiekosten
We weten allemaal dat je met een goed geïsoleerde woning flink bespaart op je energierekening. Biobased bouwmaterialen doen daarbij op geen enkel vlak onder voor ‘gewone’ bouwmaterialen
Dus ook dankzij biobased bouwen bespaar je elk jaar weer op je energiekosten. (bij nieuwbouw zelfs aanzienlijk op de kosten van installaties) Omdat je kunt aantonen dat je huis goed is geïsoleerd, stijgt je woning in waarde.
Verhoog je comfort in huis
Een goed geïsoleerd huis is een comfortabel huis:
- Geen tocht en kou in de herfst en winter; je houdt de warmte binnen.
- Geen extreme hitte in de lente en zomer; je houdt de koelte in huis.
- Minder storende geluiden van buiten; een goed geïsoleerd huis is veel stiller;
- Ook hier geldt weer: biobased materialen isoleren minstens net zo goed als traditionele bouwmaterialen.
Creëer een gezond leefklimaat
Veel mensen kampen met gezondheidsklachten zoals allergieën, hoofdpijn, vermoeidheid en verkoudheid. Die worden vaak veroorzaakt door een ongezond leefklimaat in huis. Bijvoorbeeld door slecht vochthuishouding/ventilatie.
Met biobased materialen geef je je huis een natuurlijk ademend vermogen. Dit noemen we ook wel ‘dampopen’ Daarmee verbeter je het leefklimaat voor je gezin enorm en kunnen gezondheidsklachten verbeteren of zelfs verdwijnen.
Wees minder afhankelijk van prijsstijgingen
Hoe energieneutraler je woning, hoe minder je je zorgen hoeft te maken over constante prijsstijgingen van energie en gas. Biobased materialen zijn hiertoe een minstens net zo goed middel als ‘ gewone’ bouwmaterialen.
Spaar het milieu
Een energiezuinige woning verbruikt veel minder fossiel brandstoffen en heeft daarmee een lagere CO2 uitstoot. Met biobased materialen komt daar nog een voordeel bij: er is geen of veel minder CO2 uitstoot gemoeid bij het winnen en verwerken ervan.
Biobased materialen: ook betaalbaar!
Het laatste voordeel van biobased materialen? Dat ze net zo betaalbaar zijn als ‘gewone’ bouwmaterialen. Dus wat houd je nog tegen om voor biobased te kiezen, wanneer je je huis (ver)bouwen?
Het antwoord daarop zou kunnen zijn: kennis. Want ja, bouwen met biobased materialen is ‘anders’ bouwen. Lang niet alle aannemers kunnen hier (al) mee uit de voeten.
Het laatste voordeel van biobased materialen? Dat ze net zo betaalbaar zijn als ‘gewone’ bouwmaterialen. Dus wat houd je nog tegen om voor biobased te kiezen, wanneer je je huis gaat (ver)bouwen?
Wij leveren de meeste biobased materialen direct uit voorraad.
Weet je niet precies wat je nodig hebt? Geen nood: we voorzien je graag van advies op maat.
Daarom kun je ons inschakelen:
- Wij begeleiden je bij het traject
- Wij hebben de contacten met biobased aannemers
- Wij verzogen de communicatie met alle betrokken partijen
Wil je hierover eens vrijblijvend van gedachten wisselen?
BouwGezond B.V.
-
+31850661200
-
info@bouwgezond.nl
-
Venneslatweg 11
7151 HD Eibergen
5 redenen om voor
BouwGezond te kiezen
-
Creatief maatwerk en scherpe prijzen
-
Altijd open calculatie, geen pakketprijzen
-
Kwaliteit
-
Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!
-
Sinds 1994 bezig met ecologische en biobased bouwmaterialen.