biobased isolatie
Biobased isolatie
Biobased isolatie (ook wel: ‘ecologisch isoleren’) is helemaal van nu. Het biedt jou vele voordelen, die we hieronder bespreken. Die gelden ook (en misschien wel in het bijzonder) voor het naisoleren van oudere panden.
Wat is biobased isolatie?
Biobased isolatie is isoleren met materialen uit de levende natuur, zoals onder andere houtvezel, vlas, hennep, stro, riet. Dat is niet alleen duurzamer maar ook beter voor je gezondheid. Daarnaast hebben biobased materialen doorgaans betere isolerende eigenschappen. Zo houdt biobased isolatie de warmte in je huis beter vast in de winter en de koelte in de zomer.
Voordelen van biobased isolatie
- Comfortabeler: biobased isolatiemateriaal heeft van nature een betere ‘faseverschuiving’. Oftewel het duurt langer voordat de materialen de warmte afgeven, bijvoorbeeld van de zon. Dat betekent simpel gezegd dat je huis koeler blijft in de zomer (geen hittestress) en warmer in de winter (knus en minder stookkosten)
- Duurzamer: biobased isolatie materiaal is van nature al duurzamer. Het komt immers van hernieuwbare bronnen uit de natuur en is (vaak) composteerbaar. Zo is de ecologische voetafdruk van gebouwen kleiner. Daarnaast is het duurzamer omdat je bijvoorbeeld minder hoeft te stoken om je huis in de winter te verwarmen.
- Gezonder: biobased isolatie zorgt voor een gezonder binnenklimaat omdat de materialen van nature vocht reguleren. Daardoor kunnen jij en je gezin minder last krijgen van gezondheidsklachten zoals allergieën, vermoeidheid en hoofdpijn.
- Eenvoudig te verwerken: biobased materialen zijn goed zelf te verwerken en aan te brengen, geven geen irritatie, nare geur of gezondheid risico’s die andere materialen wél geven.
- Brandveilig: biobased materialen kunnen van nature brandbaar zijn. Maar bij de verwerking zijn ze minstens zo brandveilig te maken als ’traditionele’ isolatiematerialen. Zo moet je gevel ‘brandklasse B’ hebben in nieuwbouw. Ook met biobased isolatie hoeft dat geen enkel probleem te zijn.
Wat is biobased isolatie materiaal?
Biobased isolatie materiaal komt rechtstreeks uit de levende natuur. Denk aan stro, vlas, hennep of houtvezel (rest product van houtzagerijen). Ze kunnen in hun oorspronkelijke vorm worden gebruikt en in die vorm worden hergebruikt, gerecycled of teruggegeven aan de natuur. Van nature hebben ze uitstekende isolerende eigenschappen. Zo houden ze gebouwen koel in de zomer en warm in de winter (dankzij faseverschuiving). Tot slot zorgen ze ervoor dat het leefklimaat in een gebouw enorm verbetert ten opzichte van traditionele isolatiematerialen.
Voorbeelden van biobased isolatiemateriaal
- Houtvezel: restproduct van zagerijen
- Hennep: hennep vezel, in veel varianten
- Vlas: rest materiaal (stengel) bij linnen productie
- Stro: restproduct van tarwe of haver
- Wol: van schapenvacht: vocht afvoerend vermogen
- Kurk: schors van kurkeik, isolatie en akoestiek
- Cellulose: papier recycling (kranten, tijdschriften)
- Katoen: gerecyclede spijkerbroeken of katoen resten
- Miscanthus: olifanten gras
Wij leveren de meeste biobased isolatiematerialen direct uit voorraad. We voorzien je van advies indien gewenst.
Subsidie voor biobased isolatie in 2024?
Ja, er is subsidie om je huis te isoleren. Je krijgt zelfs EXTRA subsidie als je dat biobased doet! Het gaat hier om ISDE-subsidies die de Rijksoverheid zelf heeft ingesteld.
Je kunt voor meerdere isolatiemaatregelen tegelijk subsidie aanvragen. Meerdere maatregelen geeft een hogere subsidie per maatregel.
Er is wel een belangrijke voorwaarde: je moet de isolatie laten uitvoeren door een bedrijf. Vind je het lastig om het juiste bedrijf te vinden? Geen nood: daarvoor kun je je door BouwGezond laten begeleiden (zie hieronder voor meer informatie)
Meer over de ISDE-subsidie voor isolatie op milieucentraal.nl
Wat is de beste biobased isolatie voor jou?
Of, anders gesteld: waar moet je beginnen als je je huis wilt laten isoleren? Ga je eerst voor dakisolatie, vloerisolatie, of…..?
Verschillende websites geven verschillende adviezen. Zo zal een leverancier van vloerisolatie aanraden met je vloer te beginnen. Maar vanuit onze kennis en ervaring met biobased bouwen geven wij een ander advies:
Begin bij biobased isoleren met je dak, of dat nu een plat dak is of niet. Want via het dak verlies je de meeste warmte en komt de meest warmte binnen. Met goede biobased isolatie voorkom je beide. En maak je niet druk om je platte dak: er zijn heel geschikte drukvaste biobased materialen, zodat je er gewoon op kunt lopen als dat nodig is.
Na je dak kun je verder met de gevel (binnen of buiten gevelisolatie).
Als laatste kijk je naar biobased vloerisolatie en eventueel je kruipruimte.
Begeleiding door BouwGezond
Het laatste voordeel van biobased isolatie? Dat het net zo betaalbaar is als ‘gewoon’ isoleren. Dat geldt al helemaal dankzij de ISDE-subsidies, waarbij je extra krijgt wanneer je biobased gaat isoleren. (zelfs zonder subsidie zijn veel materialen reeds goedkoper)
Dus wat houdt je nog tegenop voor biobased isolatie te kiezen, wanneer je je huis gaat (ver)bouwen? Het antwoord daarop zou kunnen zijn: kennis. Want ja, isoleren met biobased isolatiemateriaal is ‘anders’ isoleren. Lang niet alle bedrijven leveren biobased isolatie of kunnen er mee uit de voeten.
Daarom kun je ons inschakelen:
- Wij begeleiden je bij het traject.
- Wij hebben warme contacten met isolatiebedrijven die biobased werken.
- Wij verzorgen de communicatie met alle betrokken partijen.
Wil je hierover eens vrijblijvend van gedachten wisselen?
BouwGezond B.V.
-
+31850661200
-
info@bouwgezond.nl
-
Venneslatweg 11 en 12
7151 HD Eibergen
5 redenen om voor
BouwGezond te kiezen
-
Creatief maatwerk en scherpe prijzen
-
Groot assortiment aan materialen, veelal uit voorraad leverbaar
-
Kwaliteit
-
Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!
-
Ruim 30 jaar ervaring en vergaande passie voor verduurzaming