Skip to main content
✅ Persoonlijk advies ✅ Gezond bouwen ✅ Gezond bouwen ✅ 30+ jaar ervaring

Schimmels maken je ernstig ziek

Schimmels als bangmakerij?

Nee zeer zeker niet, schimmels zijn puur ongezond en maken je serieus ziek.

Door verkeerd uitgevoerde isolatie maak je een bijzonder grote kans op het ontstaan van schimmels in je huis of bedrijfspand. Voornamelijk door gevelisolatie aan de buitenzijde van het pand met bijvoorbeeld Styropor platen of Pir en Pur platen loop je een groot risico, veel van deze materialen zijn vochtgevoelig, hebben daarnaast een behoorlijke krimp en vereisen een zeer specialistische verwerking, het geringste naadje of een niet degelijke aansluiting levert al een condensatie probleem met schimmels als gevolg in het pand op. Uiteraard wordt er door de isolatie platen leveranciers onmiddellijk geroepen: er is niet genoeg geventileerd en daardoor komen de schimmels. Gelukkig kunnen we makkelijk controleren of het aan ventilatie gebrek of aan slecht uitgevoerd werk/ minder kwaliteit materiaal ligt. Met thermografie en vochtmeting zijn koudebruggen heel goed in kaart te brengen en een koudebrug is de eerste plek waar schimmels kunnen (zullen) ontstaan.

Een gezond huis is een droog huis;

goede isolatie zorgt voor een droog huis en zorgt dat je vochthuishouding op peil is, Relatieve Lucht Vochtigheid is in een goed geïsoleerde woning of bedrijfspand redelijk constant en kent geen pieken en dalen zoals in een “plastic” pand (dampdicht met latex)

Bij sanering zijn schimmels goed te bestrijden, bijvoorbeeld met Mox: een op Perliet gebaseerde mortel met een hoge PH  en dauwpunt verschuiving; condensatie op de muur is voorgoed voorbij. Met een volledige afwerking met perliet saneerstuc kunnen zelfs kelders of wanden die vochtbelast zijn gevrijwaard worden tegen schimmelvorming, ook hier geldt dat condensatie op muren niet mogelijk is, voorwaarde is wel een afwerking van globaal 2 cm dik perliet, ongeveer 6 mm kalk en hierop een silikaatverf als afwerking (silikaatverf afwerking is schrobvast en dampopen) perlietstuc, geen kans op schimmels Volledige isolatie met perlietstuc aan de binnen of buitenzijde wand het pand maakt schimmelvorming vrijwel onmogelijk.

Ook interessant om te lezen


Bouwmaterialen prijs stijging Door de huidige onrust in de wereldmar…
Regelmatig krijgen we de vraag: kun je in houtvezel isolatie ook iets o…

BouwGezond B.V.

4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen

  • Creatief maatwerk en scherpe prijzen
  • Altijd open calculatiegeen pakketprijzen
  • Kwaliteit
  • Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!

Heb je hulp nodig?