Skip to main content
✅ Persoonlijk advies ✅ Gezond bouwen ✅ Gezond bouwen ✅ 30+ jaar ervaring

Zin en onzin van isoleren

Zin en onzin van isoleren:

wat een rare tekst.

Nee de zin van isoleren is absoluut verantwoord maar laat je niet gek maken door de mooie verhalen van veel aanbieders. Uit recente onderzoeken in bijvoorbeeld Duitsland is gebleken dat van de vele besparing beloftes van isolatie materialen fabrikanten ongeveer 15-35% gehaald wordt. Voornamelijk de isolatie materialen op gebied van PUR, PIR en Resol scoren erg slecht, dit is voor een deel te wijten aan het materiaal en voor een deel aan de verwerking hiervan.

Erg vervelend als je geïnvesteerd hebt in isolatie materiaal en er achter komt dat de isolatie lang zo goed niet werkt als je beloofd was, of dat je na het isoleren schimmels op je wanden krijgt.

Isoleren is in veel gevallen rendabel maar laten we eerst eens kijken naar de locaties waar we gaan isoleren, Stappenplan:
  1. kijken of je huis droog is
  2. lokaliseren waar de kou vandaan komt (binnenkomende kou)
  3. lokaliseren waar de warmte je huis verlaat (uitgaande warmte)
  4. de isolatiewaarde van je glas bekijken (lek glas of verouderd glas)
De isolatiewaarde van je muren, je dak en je glas kunnen we meten, dit is op het moment nog wel een wat dure oplossing maar dit verdient zich vrij snel terug. Alle delen van je gebouw kunnen worden getest op warmtetransitie: er wordt dan gekeken (gemeten) hoeveel warmte er door de verschillende oppervlakken getransporteerd wordt naar binnen of naar buiten. Hieruit blijkt (na een rapportage) waar de winst te behalen valt en waar het minder zinvol is om te isoleren.

Deze methode noemen we U-value metering.

U-value metering is een samenwerking van de Arcada universiteit (Helsinki, Finland) en BRE (Engeland) Als student van de Arcada heb ik deze techniek gestudeerd en kan deze volledig toepassen. De zin van isoleren laat zich dus goed vertalen in het juist interpreteren van meetgegevens, dat de gegevens soms erg verrassend zijn verbaasde mij ook tijdens de studie.

Soms wordt er volslagen onzinnig geïsoleerd:

wanneer is extra isoleren onzinnig; eigenlijk is dit heel simpel te beantwoorden, want als je return of investment niet te behalen valt is extra isoleren onzinnig. Helaas zien we dit vaak gebeuren en wordt er geïsoleerd omdat het “moet”, laten we even heel duidelijk zijn: je moet niks, prima wanneer je denkt dat we minder moeten gebruiken aan energie (helemaal mee eens) maar erg veel energie gebruiken om vervolgens je huis ongezond te maken, nee dat zie ik niet zitten. (vervuilende isolatie producten die erg veel energie gebruiken om geproduceerd te worden en voorts weinig rendement leveren.)  

Ook interessant om te lezen


Materiaal prijzen

Bouwmaterialen prijs stijging Door de huidige onrust in de wereldmar…

BouwGezond B.V.

4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen

  • Creatief maatwerk en scherpe prijzen
  • Altijd open calculatiegeen pakketprijzen
  • Kwaliteit
  • Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!

Heb je hulp nodig?