Skip to main content
✅ Persoonlijk advies ✅ Gezond bouwen ✅ Gezond bouwen ✅ 30+ jaar ervaring

Isoleren doe je zo:

Isoleren is een must als je je huis comfortabel wilt houden en wilt voldoen aan de nieuwste eisen van Europa. isoleren Isoleren kun je op veel manieren, maar elke vorm van isolatie is waardeloos, zonder te overdrijven, als je muren en vloer niet droog zijn. We gaan dus eerst, voordat je wilt gaan isoleren, kijken of je vloer en muren droog zijn. En zo niet dan moet je hier eerst de oorzaak van het vocht wegnemen. Natte muren of vloeren zijn en blijven koud, en geven aan dat je een probleem hebt. Heb je een kruipruimte en hangt er water aan de buizen in de kruipruimte of zelfs aan het plafond van de kruipruimte? Dan kun je isoleren wat je wilt maar dit heeft absoluut geen zin.  Kijk bijvoorbeeld ook of je misschien ergens zwarte, of erger nog; rode plekjes, op je muren ziet. Dit zijn namelijk schimmels, en die leven op een vochtige ondergrond.

Waarom is de kruipruimte vochtig of nat?

  • Is je kruipruimte geventileerd, en zo ja, zijn de ventilatie roosters open?
  • Kan het zijn dat je lekkage in een van de buizen; riolering, water aanvoer of verwarming hebt?
  • Komt het vocht van buiten, is je gevel beschermd tegen binnendringend vocht? Of ligt de bestrating te hoog of verkeerd?
Geloof me, als je dit niet in kaart brengt en oplost, hou dan je geld in de zak. Beluchting van de kruipruimte levert meer op dan bijvoorbeeld foam onder je houten vloer. Het klinkt misschien raar maar een goed geventileerde kruipruimte levert een enorme besparing op, je vloer wordt droog en je voeten al veel minder koud.

Isoleren van de muren

Isoleren van je muren is heel zinvol als aan de randvoorwaarden is voldaan:
  • droge muren
  • droge vloer
  • geventileerde kruipruimte
  • stilstaande lucht in de spouw (geldt niet voor monolitische bouwwijze)
  • bij binnenisolatie is het extreem belangrijk dat je buiten spouwblad gehydrofobeerd is.
Je kunt zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde isoleren. Uiteraard ook aan beide zijdes. Heb je slechte binnenmuren dan is isoleren met Branelit een heel goede keus. Branelit zorgt voor een versteviging van de muren, maakt ze brandwerend en isoleert. Daarnaast is Branelit ook volledig mineraal en zorgt voor een goed binnen klimaat. Let wel op: isoleer je aan de binnenkant dan hydrofobeer je de buitenmuur. Isoleer je de buitenmuur dan zou je moeten overwegen om de lucht in de spouw tot stilstand te brengen, misschien zelfs wel de spouw te vullen. Dit doe je dan uiteraard met een gezond product, en niet met EPS korrels, Pur of dergelijke. Een aan de buitenzijde geïsoleerd huis is dus altijd een gestuukt huis, dit kan strak maar ook bijvoorbeeld met structuur. Zelfs zou je dit kunnen afwerken met tegels of stenen. Mits je er maar voor zorgt dat er geen water in de gevel kan doordringen, want dan is je isolatie voor niets geweest.
Isoleren kun je met zowel Aerogel isolatiestuc (voor extreme gevallen) als met Branelit isolatiestuc. Bij Aerogel kun je met een dunne laag vaak al volstaan terwijl je met Branelit al snel 5-8 cm nodig hebt. Uiteraard afhankelijk van de isolatie waarde van je huidige gevel.

Voor slim isoleren ga je dus eerst:

  1. Checken of je muren droog zijn
  2. Nagaan of je vloer droog is
  3. De ventilatie van de kruipruimte checken
  4. Kijken of je gevel niet nat wordt door plasvorming of een verkeerd aflopend terras

Ook interessant om te lezen


Pluggen voor in houtvezel

Regelmatig krijgen we de vraag: kun je in houtvezel isolatie ook iets o…

BouwGezond B.V.

4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen

  • Creatief maatwerk en scherpe prijzen
  • Altijd open calculatiegeen pakketprijzen
  • Kwaliteit
  • Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!

Heb je hulp nodig?