Skip to main content
✅ Persoonlijk advies ✅ Gezond bouwen ✅ Gezond bouwen ✅ 30+ jaar ervaring

Isoleren met lava bims

Lava bims, ofwel puimsteen, heeft geweldige isolerende eigenschappen. En het vormt de ideale oplossing voor een woning met een verzakkende bodem. Op veel plekken in Nederland verzakt de bodem onder woningen. In extreme gevallen zelfs met wel 30 centimeter per jaar. Dit kan voor grote schade zorgen aan de woning. Het ophogen van de kruipruimte is dan nodig, maar wordt hier een zwaar materiaal voor gebruikt dan verzakt het net zo snel weer. Lava bims zijn licht van gewicht, blijven veelal drijven op water en hebben een goede isolerende werking. Drie vliegen in één klap dus!

Wat zijn lava bims?

Lava bims is een Duits begrip, de Nederlandse benaming is puimsteen. Deze stukjes vulkanische gesteente zijn ontstaan door het snel afkoelen van vloeibare lava, waardoor er kleine gasbelletjes ontstaan. Deze zorgen voor de vele kleine holtes in de stenen. De lucht die opgesloten zit in de puimsteen zorgt voor het isolerende effect en het lichte gewicht. Stilstaande lucht is de beste isolator. Daarom werken lava bims uitstekend als isolatiemateriaal, bijvoorbeeld in de kruipruimte. Staat er zo nu en dan water in de kruipruimte dan is dat geen probleem. Door het lichte gewicht blijven lava bims over het algemeen drijven op water waardoor de isolerende werking blijft bestaan. Lava korrels

Waar komen lava bims vandaan?

Lava bims komen gewoon voor in de natuur. Er zijn verschillende soorten, afhankelijk van het gebied waar ze gevonden worden. In Nederland worden veel Yalibims gebruikt, deze komen van de vulkaan op het Griekse eiland Yali. De meeste lava bims komen uit Italië en Griekenland, maar ook in IJsland en Duitsland wordt puimsteen gevonden.

Lava bims toepassen als isolatie

Lava bims zijn uitstekend toe te passen als isolatie. Het lichte gewicht zorgt dat ze gemakkelijk te verwerken zijn. Ze worden dan ook regelmatig toegepast als bodemisolatie in de kruipruimte. Grote voordeel hiervan is de isolerende werking in combinatie met het lichte gewicht. Als voorbeeld, een schelpen isolatielaag isoleert ook goed, maar heeft een behoorlijk gewicht. Is de kruipruimte gevoelig voor verzakkingen dan loop je het risico dat alles nog sneller gaat verzakken door het gewicht. Daarnaast blijven schelpen niet drijven. Dus komt je kruipruimte onder water te staan dan is het isolerende effect van de schelpen weg. Lava bims blijven drijven en zullen daardoor hun isolerende werking behouden. Lava stenen

Gezond bouwen met lava

Lava bims vormen ook de basis van onze KLB bouwblokken. Dit vulkanische materiaal leent zich uitstekend als bouwmateriaal. Het lichte gewicht zorgt ervoor dat ze eenvoudig te verwerken zijn. En de natuurlijke luchtkamers vormen meteen een perfecte isolatielaag. De KLB bouwblokken onderscheiden zich door hun goede constructieve eigenschappen. De isolatiewaarde van deze stenen is 0,07 W/mK. Daardoor zijn de KLB bouwblokken geschikt voor monolithisch bouwen. Deze manier van bouwen is zeer duurzaam en goed voor het milieu. Zelfs de productie van deze stenen is bijzonder energiezuinig. Bij het drogen van de blokken wordt geen gebruik gemaakt van dure, vervuilende ovens. Ze worden gedroogd in de buitenlucht, zonder extra warmte toe te voegen. Voor de elektrische energie vertrouwt de fabriek volledig op zonne-energie. Veel ‘groener’ bouwen dan met KLB bouwblokken lijkt niet mogelijk.

Lava voor jouw woning?

Ben je benieuwd naar wat lava bims voor jouw woning kunnen betekenen? Of wil je meer weten over gezond bouwen en isoleren? Neem contact met ons op, wij helpen je graag.

Ook interessant om te lezen


Bouwmaterialen prijs stijging Door de huidige onrust in de wereldmar…
Een huis is net als een mens, warme muts of een goed geisoleerd dak, wa…

BouwGezond B.V.

4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen

  • Creatief maatwerk en scherpe prijzen
  • Altijd open calculatiegeen pakketprijzen
  • Kwaliteit
  • Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!

Heb je hulp nodig?