Skip to main content
✅ Persoonlijk advies ✅ Gezond bouwen ✅ Gezond bouwen ✅ 30+ jaar ervaring

Isolatie problematiek, gezond isoleren en gezond nadenken

Isolatie problematiek vraagt om gezond nadenken en de juiste keuzes maken.

Goed isoleren is niet eenvoudig. Er kan heel wat fout gaan of er worden materialen toegepast of werkzaamheden uitgevoerd die uiteindelijk weinig effect hebben. Dat is zonde van je tijd en investering. Isoleren om het isoleren is geen optie, je zult altijd erg goed in kaart moeten brengen waar je problemen zitten en wat je wilt bereiken. Doe je dit niet dan is de kans groot dat je in de toekomst tegen problemen aanloopt. Een huis wat gebouwd is rond 2010 heeft normaal buitenmuren met een RC waarde rond de 0,3. Het bouwbesluit schrijft een RC waarde van 4,5 voor. Dit is bijna niet te verwezenlijken. Je kunt kiezen voor een dikke laag “chemische rommel”. Dan kom je wellicht een heel eind. Maar of je dat je kinderen en hun kinderen wilt aandoen?

Van gas los door goede isolatie

Van gas los zullen we wellicht allemaal een keer moeten (hoewel dit volgens mij voorlopig onzinnig is). Maar dat betekent dat je stroom rekening fors omhoog gaat. Je vastrecht (leveringskosten) stijgen navenant mee. Je huis goed isoleren gaat je dus echt wat opleveren. Maar laat je niet gek maken, het verschil tussen een RC waarde van 3 en van 4,5 is niet zo groot. De stap van 0,3 naar 3, die is groot. Met gezonde materialen, en een gezonde investering, is misschien de 3,5 haalbaar. Maar daar houdt het dan wel op. Er zijn legio isolatie bedrijven die claimen je gevel naar hele hoge RC waardes te brengen. Vraag dan ook eens naar de gezondheid, en naar de effecten over 10-20 jaar. Is dit isolatiemateriaal wel herbruikbaarheid. Waarschijnlijk krijg je een nietszeggend of afwijkend antwoord. Vanuit een chemische achtergrond kan ik je garanderen dat deze producten absoluut niet onschadelijk zijn. En of je er gezond bij blijft is ook de vraag, net als de brandveiligheid.

Waarom een isolatie problematiek?isolatie problematiek muur

Isolatie problematiek ontstaat voornamelijk door onkunde, gedreven door winstbejag. Dit is een forse stelling maar we zien het elke keer weer. Er wordt vrij adhoc een beslissing genomen omdat de verkopende partij zo’n goed verhaal had en we alles zo zouden terug verdienen. Ineens wordt je geconfronteerd met schimmel op je binnenmuren of een muffe lucht in je huis. Niet goed geventileerd wordt er dan snel gezegd, maar dit is maar sterk de vraag. Want je moet elke dag de voor- of achterdeur een half uur open zetten als je huis geïsoleerd is? Wat een flauwekul; heb je schimmel of muffe luchtjes dan is er duidelijk iets mis met de muren. Ze kunnen niet meer ademen en ze isoleren dus ook slecht, want er zit vocht in.
Liever een iets lagere RC waarde met gezonde materialen, dan een “papieren” RC waarde van 5 die achteraf misschien wel eens eerder een negatieve waarde kon zijn.

Los de isolatie problematiek op

Gezond isoleren is isoleren met een eerlijk visie op materialen en ook durven bekennen dat je de “tover” waardes niet kunt halen, voor wat ze waard zijn. Even in het kort:
  • Een oudere woning hoeft geen RC waarde van 4,5 of 6 voor de gevel te hebben. De stap van globaal 0,3 naar 3 is ruimschoots voldoende. En als je de mogelijkheid hebt om de binnenmuren gezond af te werken is je winst erg groot.
  • Gebruik geen schadelijke chemische producten om je huis te isoleren. Liever iets minder isoleren, dan ongezond isoleren.
  • Kijk eens hoe het met de spouw is. Hier kun je met goede materialen al ongeveer een +1 in je RC waarde halen, en een dikke 10 in je comfort. De spouw moet luchtdicht, maar niet met PUR, PIR of EPS.
  • Zorg dat je huis droog is, natte muren werken als een koelkast.
Meer informatie over gezond isoleren? Of gewoon behoefte aan eerlijk advies? Neem gerust contact met ons op.  

Ook interessant om te lezen


Een huis is net als een mens, warme muts of een goed geisoleerd dak, wa…

BouwGezond B.V.

4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen

  • Creatief maatwerk en scherpe prijzen
  • Altijd open calculatiegeen pakketprijzen
  • Kwaliteit
  • Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!

Heb je hulp nodig?