Skip to main content
✅ Persoonlijk advies ✅ Gezond bouwen ✅ Gezond bouwen ✅ 30+ jaar ervaring

Enkelsteens muren isoleren

Enkelsteens muren, halfsteens muren of steense muren

Ze hebben allemaal een ding gemeen: er is namelijk geen spouw en door de bank genomen zijn deze muren vrij koud. Het isoleren van deze muren kan zowel aan de buiten zijde als aan de binnenzijde. In dit blog beschrijf ik de isolatie aan de binnenzijde met houtvezel isolatie. Houtvezel isolatie aan de binnenzijde van je muren geeft een enorme comfort verhoging en zorgt ook voor een optimale vochthuishouding in je woning. De kans op schimmel op je binnenwanden is vrijwel uitgesloten. Met zo’n 8-10 cm houtvezel plaat heb je al een zeer comfortabele binnenmuur die ook nog eens niet hol klinkt, zoals bijv. gipsplaat op regels. Enkelsteens muren moeten zo kaal mogelijk zijn voordat je met de isolatie begint, kalkstuc op de wanden is geen enkel probleem maar latex en gips moeten er echt even af. Groot voordeel is wel dat de wanden niet vlak hoeven te zijn voor het plaatsen van de houtvezel platen; deze kunnen makkelijk krommigheden of bulten van 2 cm overbruggen. De platen worden eenvoudig in halfsteens verband tegen de gevel geplaatst en met een speciaal daarvoor gefabriceerde schroef op hoogte gesteld.

Enkelsteens muren isoleren is op deze manier erg eenvoudig.

Enkelsteens muur isoleren

Na het plaatsen van de houtvezel platen (en het volledig vlakstellen met de speciale pluggen) worden de platen met een lijmende dampopen mortel dichtgezet. Afwerken doe je met een mortel naar keuze, uiteraard moeten deze mortels dampopen zijn en bijvoorkeur niet op gipsbasis. Alle varianten mogelijk; van structuurstuc tot glad stucwerk, zelfs bepaalde behangsoorten zijn mogelijk. Denk ook eens aan een dampopen behangvlies met silikaat verf van onze fabrikant Sio.

Enkelsteens muren isoleren met houtvezel isolatie heeft vele voordelen.

Éen van de mooiste aspecten van houtvezel isolatie is de zgn fase verschuiving:

Fase verschuiving wil zeggen dat de materialen de warmte gedurende een lang tijd bufferen en pas na uren (des te hoger de fase verschuivings-tijd des te beter) afgeven of doorgeven. Bijvoorbeeld bij 10 cm houtvezel isolatie is de fase verschuivingstijd zo’n 5-6 uur dit wil zeggen dat in de zomer de warmte pas na zo’n 5-6 uur begint binnen te dringen (afgezien van de isolatie), je huis blijft dus aanzienlijk koeler. In de winter houd je de warmte ook nog eens veel beter binnen door het bufferend vermogen van de houtvezel platen.

Enkelsteens muren isoleren is door de eenvoudige verwerking snel uit te voeren en geeft een enorme verbetering van het woonklimaat:

 • erg goede isolatie
 • dampopen isolatie
 • goede geluids isolatie
 • geen kans op schimmels
 • lange levensduur
 • vochtregulering
 • veel keuze in afwerking
 • gezond binnenklimaat
 • duurzame grondstof uit houtvezel (afvalproduct van zagerijen, naaldhout)
Met UdiIN Reco  houtvezel isolatie heb je een gepatenteerd systeem met meer dan 20 jaar ervaring.

De voordelen van houtvezel isolatie platen op een rij:

 1. volledig duurzaam
 2. circulair
 3. CO2 verlagend
 4. comfort verhogend
 5. fase verschuiving
 6. hoge isolatie waarde
 7. volledig natuurlijk
 8. aanbrengen zonder huidirritatie, geen beschermende middelen nodig
 9. na einde levensduur te gebruiken als brandstof.

Ook interessant om te lezen


Een huis is net als een mens, warme muts of een goed geisoleerd dak, wa…

BouwGezond B.V.

4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen

 • Creatief maatwerk en scherpe prijzen
 • Altijd open calculatiegeen pakketprijzen
 • Kwaliteit
 • Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!

Heb je hulp nodig?