Skip to main content
✅ Persoonlijk advies ✅ Gezond bouwen ✅ Gezond bouwen ✅ 30+ jaar ervaring

Een paleisje van je huis maken met gezonde bouwmaterialen en isolatie

gespoten isolatiestuc
met gespoten isolatiestuc je huis tot een paleisje maken
Een paleisje van je huis maken wil iedereen,maar wat is er voor nodig? Laten we eerst eens filosoferen over hoe je paleisje moet voelen;
 • comfortabel
 • droog, maar ook niet zo droog dat je droge ogen krijgt en last van je neus
 • warm, zonder dat je je scheel betaald
 • makkelijk in het onderhoud
 • genoeg frisse lucht; ho even, frisse lucht dus ik moet de ramen open doen? ja ook dat moet soms, maar met gezonde materialen in je huis, bijvoorbeeld kalk op wanden en plafonds of een wand met leemstuc ben je al een heel eind op weg
 • dampdiffusie open afwerking; wat is dat nu weer? Eigenlijk heel eenvoudig, zorg dat je schilderwerk op de muren en je plafond kunnen ademen. Dat voelt een stuk lekkerder, je wilt een voorbeeld? ga naar de keuken en pak een stukje plastic vershoudfolie of een boterham zakje, houd dit voor je mond en probeer eens te ademen, lastig hè; zo voelt je huis ook met latex op de muren.
 • Mooi verhaal, maar dat zal wel wat kosten allemaal! Tsja, misschien is het tijdens de bouw of bij je verbouwing iets duurder. Maar dat ben je zo vergeten, want het comfort is zo veel groter.

Hou het vocht uit je paleisje

Zoals al in een ander blog aangegeven moet je huis echt droog zijn. Water verwarmen is lekker om te douchen, maar natte muren droogstoken is waanzin en je krijgt er allemaal narigheid van. Heb je droge muren dan kun je deze alvast prima isoleren met een volledig mineraal product, de meeste punten uit het bovenstaande heb je dan al aangepakt. Heb je een redelijk jong huis dan kun je wellicht volstaan met alleen een isolerende stuc aan de binnenzijde. Maar ben je bijvoorbeeld een oud huis aan het opknappen, dan is isolerende stuc aan de binnenzijde helemaal geweldig. Je verstevigt ook nog eens je muren en maakt je huis enorm brandveilig. Buitenmuren stucen vinden we in Nederland nog wat lastig. En het kan best apart zijn in een rijtjeshuizen blok, als jouw huis eruit springt met een strakke gevel. Probeer een paar buren mee te krijgen en maak er een mooi patroontje van. Let je wel op dat niet de hele buurt continu bij je op visite wil?

Hoe is het met de rest van je isolatie?

Als je de muren afgewerkt hebt met een dampdiffusie open isolerende stuc ben je al een eind op weg naar je paleisje. Je zult wel moeten kijken naar je glas. Is dit ouder dan 7 jaar? Vervang het door echt isolerend glas, laat je hierover goed informeren. Hoe is het met je dak, of met je tussenvloeren? Via het dak verliezen we per saldo de meeste warmte, dus hier valt veel te bereiken. Na-isoleren is een goede zaak. Je kunt dit zowel van binnenuit doen als van buiten, al is dat vaak wat lastiger met hoogtes. Let wel goed op met isoleren van het dak; de tussenmuren tussen jouw huis en de buren moeten ook worden geïsoleerd. Dat kan best lastig zijn, ook bij een vrijstaand huis worden vaak de dak/gevel aansluitingen niet goed geïsoleerd, en loop je hier risico’s met vocht en koude.

 

Ook interessant om te lezen


Een huis is net als een mens, warme muts of een goed geisoleerd dak, wa…
Bouwmaterialen prijs stijging Door de huidige onrust in de wereldmar…

BouwGezond B.V.

4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen

 • Creatief maatwerk en scherpe prijzen
 • Altijd open calculatiegeen pakketprijzen
 • Kwaliteit
 • Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!

Heb je hulp nodig?