Skip to main content
✅ Persoonlijk advies ✅ Gezond bouwen ✅ Gezond bouwen ✅ 30+ jaar ervaring

Hoe werkt dampopen bouwen en isoleren

Dampopen bouwen en isoleren zorgt voor een ‘ademend’ binnenklimaat. Door deze manier van bouwen ontstaat een natuurlijke vocht en warmte regulering. Er worden natuurlijke isolatiematerialen gebruikt die vochtregulerende eigenschappen hebben. Wonen in een ‘plastic zak’ is geen prettige ervaring. Om een gezond binnenklimaat te realiseren is het essentieel dat vocht de woning op een eenvoudige manier kan verlaten. Dit bereik je met een dampopen bouwwijze en afwerking.

Dampopen of dampdicht bouwen en isoleren

Wat is eigenlijk het verschilt tussen dampopen en dampdicht bouwen en isoleren? Wanneer er dampopen wordt gebouwd en geïsoleerd kunnen er geen vochtproblemen in de woning ontstaan. Het gebouw kan vrij ademen waardoor er altijd een optimaal binnenklimaat is.waterdamp Ongemerkt kan er heel wat vocht in een woning ophopen. Door koken, wassen, douchen en simpelweg ademhalen verspreiden we veel vocht. Goede ventilatie is altijd belangrijk. Maar als waterdamp ook via de constructie, zoals het dak en de muren, de woning kan verlaten blijft de kwaliteit van het leefklimaat veel constanter en gezonder. Vochtproblemen ontstaan wanneer er waterdamp condenseert tegen de koude constructie. Dit is soms te zien als condens op ramen. Maar dit kan ook gebeuren op koude muren en daken, als deze niet of niet goed geïsoleerd zijn. Schimmelvorming en houtrot kunnen op lange termijn het gevolg zijn. Schimmelvorming zorgt altijd voor een ongezond leefklimaat en dient voorkomen te worden.

Dampdicht bouwen

Bij de meeste woningen wordt er nog steeds dampdicht gebouwd. Dit betekent dat er bijvoorbeeld bij het aanbrengen van isolatie wordt gewerkt met een dampscherm. Deze wordt aangebracht aan de warme kant, ofwel de binnenzijde, van de constructie. Het dampscherm moet voorkomen dat vocht in de constructie of de isolatielaag binnendringt en daar condenseert. Door het plaatsen van een dampscherm kan het vocht in de woning niet meer op een natuurlijke manier het huis verlaten. Als er niet voldoende wordt geventileerd zal het vocht gaan ophopen met een ongezond binnenklimaat als gevolg. In de praktijk blijkt ook vaak dat het niet mogelijk is om het dampscherm geheel naadloos aan te brengen. Gaatje in de folie zorgt er alsnog voor dat het vocht de constructie binnen kan dringen. Met alle gevolgen van dien.

Dampopen bouwen

Als er dampopen gebouwd wordt ontstaat een ademend huis. Niet te verwarren met een overmatig geventileerd of tochtig huis, want dat is niet het geval. Dampopen isolatiemateriaal, zonder gebruik van folie, zorgt voor een natuurlijke dampafvoer. Bij een volledig dampopen woning zal vocht dat binnenshuis ontstaat afgevoerd worden via de constructie, naar de buitenlucht.
isoleren, gespoten isolatie
isoleren met toekomst

Hoe kan je dampopen bouwen?

Om dampopen te bouwen mogen er absoluut geen dampdichte materialen gebruikt worden. In geen enkele laag. Wanneer de dakbedekking bestaat uit bitumen is het niet mogelijk om een dampopen constructie te maken, wel kan het dak met de juiste isolatie en de juiste folie (Intello) vochtregulerend gemaakt worden zonder gebouwschade als gevolg. Kies zowel de bouwmaterialen als de isolatiematerialen met zorg. De isolatiematerialen moeten goed vocht kunnen transporteren, zonder daar zelf door beïnvloed te worden. Vezelrijke isolatiematerialen zoals; vlas, hennep, houtvezel, papier, katoen stro zijn hiervoor geschikt. Gebruik hier geen dampscherm of dampdichte folie want dan ben je het effect weer kwijt. Let er bij het bouwen op dat je, hoe verder je naar buiten komt, de materialen dampopener worden. Natuurlijk is het wel belangrijk dat de constructie wind- en luchtdicht is aan de buitenzijde. Wil jij ook een gezonde, aangename, comfortabele en dampopen woning? Bouw dan een monolithische woning en geniet van de vele voordelen.

Ook interessant om te lezen


Regelmatig krijgen we de vraag: kun je in houtvezel isolatie ook iets o…

BouwGezond B.V.

4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen

  • Creatief maatwerk en scherpe prijzen
  • Altijd open calculatiegeen pakketprijzen
  • Kwaliteit
  • Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!

Heb je hulp nodig?