Skip to main content
✅ Persoonlijk advies ✅ Gezond bouwen ✅ Gezond bouwen ✅ 30+ jaar ervaring

Aerogel stuc, voor optimale isolatie

Aerogel is een geweldig goed isolatiemateriaal. Zo goed zelfs dat het wordt toegepast in de ruimtevaart, om elektronica te beschermen tegen de kou. Toegepast op woningen biedt deze isolatiestuc extreem hoge isolatiewaardes en kan zowel binnen als buiten toegepast worden. Daarnaast is het een volledig mineraal isolatiemateriaal waardoor het zorgt voor een gezond binnenklimaat en je comfort duidelijk verhoogt. Maar wat is Aerogel nu precies en waarom werkt het zo goed?

Wat is Aerogel stuc?

aerogel granulaat Aerogel is een uiterst poreus materiaal. Het bestaat voor 95 tot 99,98% uit lucht. Stilstaande lucht is de uitstekende isolator. De lucht die gevangen zit in de Aerogel structuur beweegt in de structuur en  zorgt daarmee voor een optimaal isolerend effect. Aerogel is een vaste stof met een poreuze, sponsachtige structuur. Door de grote hoeveelheid lucht die in het materiaal aanwezig is, is Aerogel het lichtste massieve isolatiemateriaal dat er bestaat. Bij de meeste Aerogels wordt de structuur bepaald door silicium. Silicium is een van de meest voorkomende stoffen op aarde. De aardkorst zelf bestaat voor zo’n 25% uit silicium en het is een belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam.

Hoe wordt Aerogel stuc toegepast?

Om een gevel te isoleren met Aerogel stuc wordt er in lagen gewerkt. De Aerogel mortel wordt op de gevel gespoten of gestuukt. Als deze laag volledig droog is wordt het afgewerkt met een beschermende laag. Dit is nodig omdat Aerogel van zich zelf een relatief lage sterkte heeft. Om dit te verstevigen wordt er gewerkt met een minerale ondergrondversteviger en wapeningsgaas. Als laatste wordt het geheel afgewerkt met een decoratieve laag. Er zijn speciale hoekprofielen, sokkelprofielen en rand versteviging profielen leverbaar zodat het geheel netjes afgewerkt kan worden. Voor de complete systeemopbouw zijn de volgende materialen nodig:
  • Aerogel isolatiepleister
  • Hechtmortel op kalkbasis
  • Gaas
  • Kalkstuc
  • Decor afwerking
  • Kleurcoat zoals silicaat verf
Aerogel isolatiestuc opbouw

Toepassingen van Aerogel stuc als isolatie

Aerogel stuc is een gevelisolatie die isolatiewaardes kan bereiken die voorheen alleen mogelijk waren met een zeer dikke isolatielaag. Dit isolatiemateriaal kan toegepast worden in nieuwbouw en tijdens de renovatie van bestaande woningen en bedrijfspanden. Ook in panden waar er weinig ruimte is voor een isolatielaag biedt dit materiaal uitkomst. Door de extreem goede werking, al in een geringe dikte, levert het een ruimtebesparende isolatieoplossing. Aerogel kan worden toegepast als buitenstuc ,maar ook als binnenwandisolatie.

Eigenschappen van Aerogel stuc isolatie

Aerogel isolatiestuc heeft een aantal zeer goede eigenschappen. Het is in hoge mate vochtwerend en zal niet vervormen door de tijd. Al in een laag van 3 tot 5 centimeter wordt er voldaan aan de isolatienorm: met 5 cm halen we een Rd-waarde van 1,8W/mK Deze isolatielaag zal een flinke besparing opleveren op de energierekening. Je woning zal in waarde stijgen door het hogere energielabel. Schimmel, algen en ongedierte krijgen geen kans, en ook brand krijgt geen vat op dit isolatiemateriaal. Aerogel is onbrandbaar en er zal geen rookontwikkeling ontstaan door dit materiaal. Dat geeft een veilig gevoel. In tegenstelling tot veel andere materialen is Aerogel UV stabiel, permanent waterafstotend en is het ongevoelig voor de groei van algen en sporen. Door de zeer open structuur heeft deze stuc laag ook een geluidsabsorberend effect, wat je wooncomfort nog verder zal verhoogt. Nadeel van Aerogelstuc is de hoge prijs en de lange doorlooptijd van het aanbrengen en afwerken.

Aerogel, de gezonde isolatieoplossing

Veel isolatiematerialen op de markt bevatten chemische stoffen. Deze zijn lang niet allemaal zo ongevaarlijk als we vaak denken. Je kunt er behoorlijk ziek van worden. Kijk maar eens naar de klachten die sommige mensen ervaren na het aanbrengen van PUR schuim isolatie in hun woning. Gelukkig zijn er ook gezonde isolatieoplossingen, zoals Aerogel isolatie. Aerogel is inert, dit betekent dat het niet of nauwelijks reageert met andere chemicaliën. Het is volledig mineraal en ecologisch. Dit isolatiemateriaal kan net zo lang meegaan als het gebouw zelf, en daarna kan het gewoon hergebruikt worden. Met het gebruik van Aerogel isolatie, in combinatie met een kalkpleister afwerking, ben je verzekerd van een gezond binnenklimaat. Er ontstaat een optimale vochthuishouding waardoor schimmelvorming geen kans krijgt. Aerogel isolatie in dekenvorm (Aspen) is de makkelijkste manier van isoleren en tevens de snelste manier. Wil je meer weten over het gezond isoleren van je woning? Er zijn naast Aerogel meerdere manieren waarop dit kan. Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Ook interessant om te lezen


Een huis is net als een mens, warme muts of een goed geisoleerd dak, wa…

BouwGezond B.V.

4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen

  • Creatief maatwerk en scherpe prijzen
  • Altijd open calculatiegeen pakketprijzen
  • Kwaliteit
  • Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!

Heb je hulp nodig?