Skip to main content
✅ Persoonlijk advies ✅ Gezond bouwen ✅ Gezond bouwen ✅ 30+ jaar ervaring

Extreme bouwkosten stijging nieuwbouw woningen, door isolatie eisen.

Afgelopen weken is er in de media veel te doen over de kostenstijging van nieuwbouw (zelfs de Rabobank geeft al een negatieve groei prognose voor de bouw, voor de komende jaren)

Dit is volgens BouwGezond volledig te wijten aan bouwen met traditionele materialen en keuzes voor isolatie producten, wij durven te stellen dat woningen goedkoper gebouwd kunnen worden dan traditioneel en dan ook nog eens veel beter geïsoleerd zijn.
isolatie fouten in het groot
Dit maakt dat de bouw erg duur wordt.
De “starheid” van de bouw en de afkeer van onbekendere producten maakt dat de bouw inderdaad duurder wordt dan nodig, in de ons omringende landen weet men dit al jaren en wordt er veel vaker monoliet gebouwd. Monoliet bouwen is bouwen met 1 bouwblok, dus niet met een binnenschil, isolatie en een buitenschil; in een monoliet bouwblok zit de isolatie in het bouwblok. Waarschijnlijk hoeven we niet uit te leggen dat deze bouwmethode vele malen efficiënter is dan de huidige bouwmethode en daarnaast sneller en voordeliger.monoliete bouwwijze

De monoliete bouwwijze wordt in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland al vele jaren zeer succesvol toegepast en geeft erg goed geïsoleerde gebouwen, die daarnaast ook een veel betere geluidreductie hebben en hun isolatie waarde behouden, dit in tegenstelling tot veel isolatie materialen.

Monoliet bouwen vereist een wat andere manier van denken door de bouwer, het is in veel gevallen handiger om van binnenuit te bouwen op de bestaande ruwbouw werkvloer van de woning (het gebouw), dit zorgt voor een schonere en snellere bouw; stenen kunnen vanaf de pallet worden verwerkt en je zet met 16 stenen een m2 neer, ook het lage eigengewicht van de stenen maakt dat de bouw sneller gaat en minder (tot geen) kraan werkzaamheden vereist, hooguit voor het inleggen van verdiepingsvloeren is een kraanbeweging nodig (bij breedplaat of kanaalplaat vloeren).

Kijkend naar de kostprijs van de monoliete bouwblokken en naar de bouwsnelheid, gecombineerd met de verminderde kans op bouwfouten durven we te stellen dat de bouwkosten makkelijk omlaag kunnen en dat de nieuwbouw goedkoper kan worden, met ook nog beter geïsoleerde huizen.

Werken we de woningen dan ook nog eens af met kalkstuc aan de binnenzijde, dan hebben we ook een deel van de ventilatie behoefte al opgelost. Offerte aanvragen Duurzaam, ecologisch bouwen.

Ook interessant om te lezen


Ongezond gebouwde woningen kunnen hele uiteenlopende gezondheidsklachten…

BouwGezond B.V.

4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen

  • Creatief maatwerk en scherpe prijzen
  • Altijd open calculatiegeen pakketprijzen
  • Kwaliteit
  • Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!

Heb je hulp nodig?