Skip to main content
✅ Persoonlijk advies ✅ Gezond bouwen ✅ Gezond bouwen ✅ 30+ jaar ervaring

Bouw en isoleer gezond

Bouw en isoleer gezond,

dan heb je de grootste klap al gemaakt, erg fijn als je een hele hoge isolatie hebt, maar houd wel in de gaten dat het niet alleen om de isolatie gaat.

Een goed geïsoleerde woning of bedrijfsruimte is vrij van schadelijke stoffen en vrij van materialen die Vluchtige Organische Stoffen uitdampen. De vloeren en muren in een goed geïsoleerd gebouw zijn droog en kunnen idealiter vocht opnemen wanneer het aanbod hoog is en afgeven wanneer nodig, je hebt dan een soort airco zonder stekker. Je kunt een gebouw nog zo goed isoleren, maar als het met de vochthuishouding niet goed zit krijg je het niet warm, over-isoleer dus niet; je kunt de raarste verschijnselen krijgen, zoals condensatie op de gekste plekken met als het even tegenzit schimmelvorming als gevolg.

Bouw en isoleer dampopen

Als je dampopen bouwt of isoleert ben je al een heel eind; vocht kan weg uit de ruimte en de kans op rare condensatie is al sterk gereduceerd. Meestal is kilte de oorzaak van vocht en niet zozeer van temperatuurdaling, met bijvoorbeeld KLB Bouwblokken met Perlietstuc afgewerkt heb je een droog en comfortabel gebouwd huis met een dampopen en luchtdichte bouw. Hé, dat is een extra toevoeging zul je wellicht zeggen; ja dat klopt, want goed gebouwd en geïsoleerd is ook bestand tegen een blower door test. Wat er niet uit kan hoeft er ook niet in, dus warmte verlies door lekkages is uit den boze, goede aansluitingen bij kozijnen en dakaansluiting zijn dus erg belangrijk. Renovatief verbouwen van oude panden maar ook van historische panden kan erg goed met perlietstuc vanwege de goed isolerende werking en de hoge ontvochtiging, soms is alleen perlietstuc niet voldoende en moeten we een isolerend materiaal tegen de binnenwanden aanlijmen (bijvoorkeur met perlietstuc) dit materiaal moet idealiter van minerale aard zijn en kunnen worden afgewerkt met perlietstuc.
Op deze manier krijgen we een monolitisch geheel met een dauwpunt binnen de binnenwand en niet op de binnenwand; geen koude en ook geen condens.
Haal ik nu een RC-Waarde van 4,5 hoor ik je vragen, NEE dat haal je met een “dunne” wandopbouw niet, maar je haalt een enorme besparing en je krijgt een gezond en comfortabel gebouw wat blijft doen wat je er van verwacht, zonder je ziek te maken en zonder verouderende isolatie materialen.      

Ook interessant om te lezen


Regelmatig krijgen we de vraag: kun je in houtvezel isolatie ook iets o…
Bouwmaterialen prijs stijging Door de huidige onrust in de wereldmar…

BouwGezond B.V.

4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen

  • Creatief maatwerk en scherpe prijzen
  • Altijd open calculatiegeen pakketprijzen
  • Kwaliteit
  • Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!

Heb je hulp nodig?