Houtvezel isolatie
Slimme houtvezelisolatie met weinig componenten
Houtvezelisolatie platen of dekens zijn de ideale oplossing voor zowel constructieve als non-constructieve doeleinden:
Gevels, zowel binnen als buiten
- Constructief, bijv. bij houtskeletbouw, gevelrenovatie
- Universele platen, Udi Reco, dagkant platen
- Niet constructief; tussen-isolatie, bijv. flex dekens en inblaaswol.
- Zowel in stucbare als in niet stucbare variant
Wanden, binnen
- Constructief, bijv wandafwerking op metalstud of stijl en regelwerk; Udi2in, Udi2L, beide direct stucbaar
- Niet constructief; tussen isolatie, bijv. flex dekens, niet stucbaar
- Uitsluitend isolerend; Udi2in direct op bestaande binnengevel, stucbaar (Udi2in levert nauwelijks R-waarde op maar zorgt dat de muurtemperatuur met gemiddeld 4 graden stijgt.)
Daken, zowel binnen als buiten
- Dekplaat onder dakdekking van 2 tot 10 cm dik, direct te voorzien van latten en panlatten voor pannendekking
- Dekplaat onder dakdekking; mastiek of EPDM
- Tussenisolatie; tussen de balken onder de dakplaten
- Onderbeplating; Udi2L, direct stucbaar
Vloeren, binnen
- Tussenvloer isolatie, houtvezel inblaaswol of dekens
- Geluid demping met 8-20 mm houtvezelplaat tussen vloerbedekking en ondervloer
- Warmte isolatie met houtvezel van 8 tot 40 mm
Ecologisch verantwoord
Houtvezelisolatie is de ecologische tegenhanger van harde of zachte schuimen en glas/steenwol 100% ecologisch en gemaakt van restmateriaal van de grote houtzagerijen in Polen, Zuid-Duitsland en Noorwegen; stof en spaanders worden gebonden en verwerkt tot platen in verschillende persingen, van inblaaswol, zachte deken tot een harde stucbare plaat.
Voor de verwerking wordt eventueel wat paraffine toegevoegd, bijvoorbeeld bij platen die voor buiten toegepast worden of platen die stucbaar moeten zijn.
Voordelen en eigenschappen
- Houtvezelplaat is goed vochtbestendig en kan bij de juiste toepassing veel vocht herbergen en afgeven.
- Houtvezelisolatie kent geen chemische toeslag middelen en of uitdampen van schadelijke stoffen, tijdens verwerken is hooguit een mondkapje tegen stof aan te raden, irritatie zoals bij glas of steenwol is niet aan de orde.
- Houtvezelplaat is door zijn dichte structuur en fijn (hout)stof gehalte moeilijk brandbaar; het vuur verstikt.
- Houtvezelplaat draagt bij aan CO2 reductie.
- Houtvezelproducten kunnen aan het einde van hun gebruikscyclus worden gerecycleerd of als brandstof dienen.
- Door je woning of bedrijfspand met houtvezel te isoleren creëer je een aangenaam en gezond binnenklimaat, voorwaarde voor isoleren met houtvezel is een dampopen afwerking van wanden, daken en plafonds: idealiter werk je deze af met kalkstuc en silicaatverf.
Afwerking
Als je wanden en plafonds isoleert met houtvezelplaat (stucbare plaat) kun je deze (mits goed toegepast) direct afwerken met stuc, vaak is een afwerking met Maxit multi 292 of multi 300 en Maxit Artista 0,3 een mooie oplossing; relatief dun (+/- 8mm) en snel aan te brengen voor een strak resultaat.
Voor onderdakse afwerking zijn er meerdere mogelijkheden van afwerken mogelijk:
- afwerken met een stucbare houtvezelplaat
- afwerken met een dampopen plaatmateriaal, zoals bijv. Poraboard of een speciale dampopen mdf (100%recycled) en dampopen verf systeem
- afwerken met populieren triplex met bijv. een dampopen schildersvlies en silicaatverf of een dampopen verfsysteem.
Goed voor het milieu
Met houtvezelisolatie draag je bij aan een gezond binnenmilieu met een kleine footprint (het materiaal heeft een erg laag eigen gewicht, dus ook bij transport is de milieu schade erg gering).
Houtvezel is circulair; vanuit een rest (afvalstof) product naar een isolatie materiaal met aan het einde van de levenscyclus een brandstof (volledige CO2 opname)
Meer weten?
Lees hieronder over een aantal specifieke eigenschappen van houtvezelisolatiematerialen. Wilt u direct advies? Neem dan contact met ons op.
Stel, de zon schijnt de hele dag op uw dak. Het dak warmt op en ook het isolatiemateriaal onder uw dak begint in temperatuur te stijgen. Op den duur zal het isolatiemateriaal warmte aan de binnenkant van uw woning afgeven en dus stijgt de temperatuur in huis.
De massa van het isolatiemateriaal is daarom erg belangrijk, want hoe meer massa een isolatiemateriaal heeft, des te meer warmte er opgeslagen kan worden en des te langer het duurt voordat de warmte door het isolatiemateriaal is doorgedrongen. In het geval van de houtvezelplaat is de holle structuur van de houtvezel ook van belang. Een houtvezelplaat kan dankzij de holle structuur enorm veel warmte bufferen.
Houtvezelplaat (een flexibele isolatieplaat) heeft een dichtheid van 50 kg/m3. Ter vergelijking: steenwol bevat ca. 35 kg/m3 en PIR slechts 32 kg per m3. Houtvezel bevat dus veel meer massa dan vele andere soorten isolatiemateriaal.
Dankzij het gewicht (het volume) in combinatie met de holle vezelstructuur van de plaat, duurt het langer voordat de warmte afgegeven wordt.
Er vindt een zogenaamde faseverschuiving in warmte plaats.
In vergelijking met andere isolatiematerialen duurt het met houtvezelplaten veel langer voordat de warmte wordt afgegeven. Er is ongeveer 6 uur nodig voordat de warmte in de houtvezelplaten opgenomen is. Tegen de tijd dat de warmte afgegeven wordt aan de woning, is het nacht en koelt de plaat weer af. De warmte krijgt hierdoor minder kans om de woning op te warmen.
Ter vergelijking: bij een PIR plaat duurt het ongeveer een uur voordat de plaat warmte doorgeeft. Met houtvezel isolatie is het in de zomer ongeveer 6 á 7 graden Celsius koeler in huis dan de buiten.
Een ander voordeel van houtvezel isolatie is de geluidsreductie van het materiaal.
Net zoals bij warmte-overdracht is massa nodig. Ter vergelijking: minerale wol biedt een geluidsisolatie van -9 db, terwijl houtvezel -21 db aan geluidsisolatie geeft.
Het is de massa van het materiaal dat voor de mate van geluidsreductie zorgt. Om voldoende geluidsisolatie te creëren (massa) moet je met dikkere platen werken. Het voordeel van houtvezel is dat het materiaal een behoorlijk hoge massa per m3 bevat, hoger dan andere isolatiematerialen. Om een bepaalde geluidsreductie te bereiken heb je met houtvezelplaat een dunnere plaat nodig dan wanneer je met bijvoorbeeld steenwol of glaswol zou werken.
Of het nu gaat om isolatiemateriaal in de tussenmuren van jouw woning of wanneer de gevel grenst aan een drukke weg (of een andere geluids-intensieve omgeving) houtvezel platen zijn uitermate geschikt voor geluidsisolatie!
Houtvezelplaten als isolatiemateriaal: is dat gevaarlijk? Nee, mits het materiaal waartussen de houtvezel geplaatst wordt niet brandgevaarlijk is. In sommige gevels is het wenselijk om minimaal klasse B te halen. Dit is meestal het geval als het gaat om gevels met een sterk open structuur.
Ter vergelijking: PIR-platen en xps-platen behoren tot brandklasse E.
Als een isolatiemateriaal brandklasse A1 heeft (zoals het geval bij steenwol of glaswol is) dan is het materiaal zo goed als onbrandbaar. Het is niet alleen de isolatieplaat die de brandbaarheid van een constructie bepaald. Dit is ook afhankelijk van de materialen waartussen het isolatiemateriaal geplaatst wordt.
Zoals eerder vermeld heeft het houtvezel isolatiemateriaal brandklasse E.
Dit betekent niet dat het materiaal bij het minste of geringste vlam zal vatten. Wanneer u een vlam bij de houtvezel platen houdt, dan schroeit de buitenlaag eraf en stopt het materiaal met branden.
Om aan de eisen van de brandklasse-testen te voldoen, zouden de houtvezelplaten verzadigd moeten worden met impregneermiddelen. Dit zou ten koste gaan van het milieuvriendelijke karakter van de houtvezelplaten en daarom kiest de fabrikant ervoor om dit niet te doen en genoegen te nemen met brandklasse E.
BouwGezond B.V.
-
+31850661200
-
info@bouwgezond.nl
-
Venneslatweg 11
7151 HD Eibergen
4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen
-
Creatief maatwerk en scherpe prijzen
-
Altijd open calculatie, geen pakketprijzen
-
Kwaliteit
-
Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!