Skip to main content
✅ Persoonlijk advies ✅ Gezond bouwen ✅ Gezond bouwen ✅ 30+ jaar ervaring

Wat is formaldehyde?

Formaldehyde is een gas wat in de natuur voorkomt. Niets mis mee zou je zeggen. Maar toch kan dit gas voor vervelende gezondheidsproblemen zorgen. Van nature vind je formaldehyde in groente en fruit, en het komt ook in ons eigen lichaam voor, al is dit in hele kleine hoeveelheden. Maar formaldehyde is een giftige stof, het is bewezen kankerverwekkend voor mensen. Deze stof irriteert je ogen, neus en keel maar kan ook hoofdpijn en huidirritaties veroorzaken.

Waar wordt formaldehyde in gebruikt?

Ondanks de giftige eigenschappen van deze stof wordt het volop gebruikt in allerlei producten. Formaldehyde wordt bijvoorbeeld gebruikt in MDF en spaanplaat. Gelukkig niet meer zoveel als vroeger, nu zijn er ook formaldehyde-arme platen verkrijgbaar. En zelfs platen waarin deze stof helemaal niet meer voorkomt. Maar we vinden deze gevaarlijke stof niet alleen daar. Ook UF-isolatie en textiel als kleding, gordijnen en vitrages kunnen deze stof bevatten. Formaldehyde wordt gebruikt als reactiemiddel in verschillende productieprocessen zoals het bereiden van chemicaliën en in de leer-, textiel-, tapijt-, papier- en houtverwerkende industrie. Spaanplaat met formaldehyde

Welke klachten kunnen ontstaan door formaldehyde in huis?

Niet alleen de werknemers van de fabrieken waarin deze stof verwerkt wordt lopen een risico. Ook in huis kunnen klachten ontstaan door de aanwezigheid van formaldehyde. Als er bijvoorbeeld spaanplaat aanwezig is in je woning, en dit wordt verwarmd door de zon of verwarming kan het gas vrijkomen. Het is te vergelijken met roken of uitlaatgassen in je woning, hierbij komt ook formaldehyde vrij. Formaldehyde is een snelwerkende stof die ademhalingsproblemen en astma kan veroorzaken. Maar ook irritaties en ontstekingen aan oogslijmvliezen en de bovenste luchtwegen. Verder geeft het vage klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, concentratie-, slaap- en geheugenstoornissen. Als het in contact komt met de huid kan dit irritatie of ontstekingen geven. Sommige mensen ervaren zelfs hevige misselijkheid, braken of diarree. Er is zelfs wetenschappelijk bewijs dat deze stof neuskanker kan veroorzaken.

Kan je formaldehyde vermijden?

Helemaal vermijden kan je het niet. Overal om ons heen zijn materialen waarin deze stof gebruikt is. Maar je kunt er wel voor zorgen dat het zo min mogelijk effect op je gezondheid heeft. In je eigen woning kan je op zoek gaan naar materialen, zoals spaanplaat, waar het in verwerkt zit en deze verwijderen. Daarnaast kan je zorgen voor betere ventilatie zodat de formaldehyde zo snel mogelijk je woonruimte verlaat. Verder kan je het vrijkomen van formaldehyde zoveel mogelijk proberen te beperken. Daarvoor houdt je de temperatuur in huis tussen de 18 en 24 graden en de luchtvochtigheid tussen de 40 en 70%. Als er bouwmaterialen aanwezig zijn waarin formaldehyde gebruikt is, en deze zijn niet te verwijderen, bedek deze oppervlakken met een gezonde, waterdichte vernis of laklaag die uitdamping tegengaat.

Vermijd ongezonde bouwmaterialen

Wanneer je in huis gaat klussen, let dan goed op de bouwmaterialen die je gebruikt. Vermijd zoveel mogelijk de plaatmaterialen waarin formaldehyde gebruikt wordt. Gebruik in plaats daarvan bijvoorbeeld natuurlijk hout. Meubelspaanplaat, zoals diverse afgewerkte kastjes, zijn vaak voorzien van een afwerking zoals houtfineer. Door deze afwerking is de afgifte van de giftige stof lager. Is er geen afwerkinglaag aanwezig dan kan je de afgifte halveren door een laklaag met gezonde verf aan te brengen. Let ook bij je keus aan verf en lijm op de aanwezigheid van formaldehyde. Wil je weten welke bouwmaterialen en verfsoorten gezond zijn om in je woning te gebruiken? Neem contact met ons op. Met kalkstuc kun je al een heel groot deel van je formaldehyde afvangen en binden, maar we hebben ook een zgn. formaldehyde scavenger in ons programma, dit mengen we in bij het aanmaakwater van kalk of gaat als toeslagstof in onze verfsystemen en vangt alle formaldehyde af uit de ruimte. Nieuw zijn actieve koolstof panelen, deze vangen ook formaldehyde af maar bijv. ook andere vluchtige stoffen, dit is erg goed voor mensen die gevoelig zijn voor het sick building problem, maar wordt ook ingezet in kantoren om bijv. schadelijke dampen van printers te elimineren.

Ook interessant om te lezen


Een huis is net als een mens, warme muts of een goed geisoleerd dak, wa…

BouwGezond B.V.

4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen

  • Creatief maatwerk en scherpe prijzen
  • Altijd open calculatiegeen pakketprijzen
  • Kwaliteit
  • Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!

Heb je hulp nodig?