Isoleren met houtvezel
13 december 2018 

Isoleren met houtvezel

Houtvezel isolatie

Gezond bouwen met gezonde isolatie

Isoleren met houtvezel

Geen plek waar je zo veel tijd doorbrengt als thuis. Logisch dus dat je wil wonen in een prettig en vooral gezond huis. Bij de bouw van woningen worden op grote schaal materialen gebruikt die zeer ongezond zijn. Vaak niet direct, maar wel bij aanraking of langdurige blootstelling. Dit geldt met name voor purschuim en diverse soorten isolatiematerialen. Het gebruik van dergelijke materialen is natuurlijk niet noodzakelijk. Zo is er met natuurlijke houtvezels een gezond en duurzaam alternatief voor diverse soorten ongezond isolatiemateriaal. Daarover vertellen we hieronder meer.

Bouwen is duur. Voor een huis is dat niet anders. Eigenlijk best logisch dat kosten in het bouwproces vaak leidend zijn. Materiaal dat goedkoop of in grote hoeveelheden beschikbaar is, krijgt vaak de voorkeur boven duurzamere of gezondere alternatieven. Lange tijd werd überhaupt niet nagedacht over zaken als prettig wonen en verblijven. Al evenmin over de schadelijkheid van sommige stoffen op lange termijn. Zo heeft het even geduurd voordat men zag – en wilde zien – dat asbest gevaarlijk is.

Inmiddels is er veel verbeterd. Duidelijk schadelijke stoffen als asbest zijn verboden en ook duurzaamheid is aan een opmars bezig. Als woonconsument heb je nu wat te kiezen en hoef je je niet neer te leggen bij het gebruik van ongezonde isolatiematerialen.

Houtvezelisolatie is een alternatief voor veel ongezonde of weinig duurzame vormen van gebouwisolatie. Een volledig natuurlijk product dat gemaakt wordt van zagerij afval van snelgroeiende houtsoorten uit Europa. En daarom is houtvezel, behalve gezond, ook nog eens erg duurzaam. Maar het draait natuurlijk om isoleren. Daar is houtvezel bijzonder goed in. Op koude dagen houdt het de warmte binnen en op warme dagen houdt het de warmte buiten. Houtvezelisolatie pas je bovendien overal toe. Zowel daken, wanden als vloeren isoleer je met houtvezel. Voor elk van deze toepassingen zijn speciale houtvezelproducten beschikbaar.

Houtvezel wandisolatie

Wanden vormen het grootste deel van het oppervlak van je woning, waar via warmte verloren gaat. Gelukkig zijn er diverse manieren om wanden te isoleren. Oók met houtvezel. Net zoals de ongezondere alternatieven kan houtvezel probleemloos worden aangebracht in een bestaande spouwmuur. Ook van binnenuit en buitenaf isoleren is geen probleem. In beide gevallen worden er houtvezelplaten aangebracht en afgewerkt met een stuclaag. Ideaal om dat te combineren met een toch al geplande verbouwing.

Houtvezel dakisolatie

Als je dak niet goed geïsoleerd is, merk je dat snel. In de zomer misschien nog wel meer dan in de winter. Waar wanden en gevels vaak het grootste oppervlak van een gebouw vormen, behaal je met dakisolatie meestal de grootste winst. Voor daken zijn diverse houtvezelisolatieproducten beschikbaar. Zowel voor nieuwe als bestaande daken. Bestaande daken isoleer je relatief eenvoudig van binnenuit met houtvezel isolatieplaten.

Houtvezel vloerisolatie

Hoewel warmte in principe opstijgt, zijn (slecht geïsoleerde) vloeren een bron van veel warmteverlies. Dat komt omdat de bodem vaak vochtig is en vocht sneller warmte onttrekt dan lucht. Aan vloeren stellen we ook hele andere eisen dan aan wanden. Zo is geluidsisolatie bij vloeren vaak belangrijker dan bij wanden. Dat laatste is alvast een goede reden om voor houtvezelisolatie te kiezen want dit zorgt voor uitstekende geluiddemping. Dat geldt zowel voor wandpanelen als vloerisolatie van houtvezel. Bij vloerdelen is vaak nog extra met geluiddemping rekening gehouden. In zijn algemeenheid geldt dat houtvezel sterk bijdraagt aan de geluiddemping in een gebouw. Zo hebben gebruikers van verschillende ruimtes geen last van elkaars geluid én heb je geen last van galm. Ook daardoor woon je fijner.

Vloerisolatiesystemen van houtvezel zijn optimaal afgestemd op de belasting waaraan een vloer bloot staat. Dat betekent steviger materiaal, waarvan je de platen eenvoudig in elkaar klikt. Ook wordt nadrukkelijk rekening gehouden met het ruimtebeslag. Wanneer je de isolatie aan de bovenzijde aanbrengt – en dat is vaak wel het makkelijkst – is het niet wenselijk dat de isolatielaag al te dik is. Dat zorgt voor problemen met deuren en drempels. Daarom zijn er flinterdunne houtvezel vloerisolatieplaten beschikbaar. Deze platen zijn dunner dan laminaatvloeren en kunnen in veel gevallen gebruikt worden als ondervloer daarvan.

Duurzame herkomst

De vezels van houtvezelisolatie zijn afkomstig van Europese naaldbomen. Deze groeien relatief snel en herstel van de kapgebieden treedt dan ook al snel op. Natuurlijk profiteer je als eindgebruiker van de natuurlijke herkomst van dit materiaal. Zeker in vergelijking met de gangbare alternatieven. Zo wordt bij spouwmuurisolatie nu nog vaak purschuim gebruikt. Dat breng je makkelijk aan in een spouwmuur en isoleert ook relatief goed. Pur is echter een chemisch product. met  een gezondheidsrisico. Zodra je verbouwt of sloopt, kom je ermee in aanraking, ook blijft Pur schuim schadelijke stoffen uitdampen.

Ook veel andere gangbare isolatiematerialen zijn ongezond. Glas- en steenwol veroorzaken irritatie aan huid en ogen, terwijl ook het productieproces van deze materialen verre van duurzaam is. Al met al bewijs je je gezondheid een dienst door te kiezen voor houtvezelisolatie. En niet alleen je gezondheid. Ook je portemonnee vaart er wel bij. Houtvezel heeft dezelfde of zelfs betere isolerende werking tegen lagere kosten.

Maatwerk in houtvezelisolatie

Zoals gezegd is houtvezel zeer breed inzetbaar als isolatiemateriaal. Die brede toepassingsmogelijkheden maken dat voor vrijwel iedere woning een oplossing met houtvezel mogelijk is. Welke oplossing precies verschilt natuurlijk per situatie. Bij alle vormen van isolatie geldt natuurlijk dat je eerst het laaghangend fruit wil plukken. Met andere woorden: waarmee is de grootste isolatiewinst te behalen, tegen de kleinste investering? Die oplossing kan bestaan uit vloerisolatie, wandisolatie, dakisolatie of een combinatie van deze maatregelen. In al deze gevallen is er een houtvezeloplossing op maat beschikbaar.

Reactie plaatsen

Eerlijk advies over 

gezond (ver)bouwen en isoleren?

Eerlijk advies over gezond isoleren en verbouwen