Skip to main content
✅ Persoonlijk advies ✅ Gezond bouwen ✅ Gezond bouwen ✅ 30+ jaar ervaring

Isolatie; CO2 uitstoot verminderen en een hoger wooncomfort.

“Ik wil isoleren en graag mijn steentje bijdragen aan vermindering van de CO2 uitstoot, natuurlijk wil ik ook van gas los. Welke isolatiewaarde kan ik het beste hanteren? Ofwel welke isolatie gebruik ik en wat heeft het beste effect?”
Dat is een vraag die we vaak horen. Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden, maar erg afhankelijk van het ambitieniveau van de renovatie. Wat voorop staat, is dat de keuze om een niet-geïsoleerde woning überhaupt te gaan na-isoleren altijd de juiste is. Wanneer een niet-geïsoleerde woning (bijvoorbeeld rijwoning) naar een Rc-waarde van 8,0 m².K/W wordt geïsoleerd, zit 85% van de besparing in de stap van Rc 0,3 m².K/W naar Rc 2,5 m².K/W. En 15% in de stap van 2,5 naar 8,0. Dat komt omdat de Rc-waarde iets zegt over de warmteweerstand. Verstandiger is om te kijken naar de warmtedoorgangscoëfficiënt (Uc-waarde in W/m².K, U = 1/R). Dit getal zegt veel meer over de werkelijke bouwfysische prestatie en het verlies aan energie.             Ter verduidelijking is de Uc *10 gedaan. De eerste stappen (bij isolatie) zijn dus het meeste waard, sowieso een enorme comfortverhoging én besparing. Daarna loopt de extra besparing steeds harder af. Een Rc verdubbeling is dus niet 2x meer besparing. Wel kan worden gezegd dat een hogere Rc per definitie meer bespaart én een positieve invloed heeft op het comfort in de woning. Daarnaast kan er bespaard worden op de installatiekosten. Comfort verhoging en besparing zijn heel meetbaar bij mineraal en dampopen isolatie, hetzij aan de binnenzijde hetzij aan de buitenzijde van het gebouw, een droge gevel is de eerste winst. Met minerale isolatie aan de binnenzijde krijgen we ook een voelbaar beter leefmilieu; de vocht regulering is dan optimaal.  

Hoeveel energie bespaar je dan met isolatie?

Hier is de eerste stap: isolatie naar een niveau van Rc 0,3 m².K/W (niet geïsoleerd bouwdeel) naar Rc 2,0 m².K/W. Daarna loopt de besparing langzaam op. Uiteindelijk vlakt de grafiek uit bij ruim 1.500 m³ gasbesparing (op het totale gasverbruik van 2.000 á 2.300 m³ gas).< isolatie vergelijk               Er is echter een groot verschil tussen de gebouwdelen, dat blijkt wanneer we beter inzoomen op de besparing vanaf een Rc van 2,5 m².K/W.     isolatie en besparing                

Met welke isolatie bespaar je het meeste?

De isolatie van het dak bespaart veel meer energie ten opzichte van de andere bouwdelen. De vloer bespaart het minste energie, maar draagt uiteraard wel bij aan een comfortabele woning. De gevel loopt sneller vlak dan het dak. Daar zien we na een Rc van 4,5 á 5,0 m².K/W nog maar weinig besparing. Het dak bespaart de meeste energie. Ook na een Rc van 5,0 m².K/W is hier nog best wat energie te besparen.
Rc van 5,0 m².K/W naar 8,0 m².K/W bespaart in het dak 31 m³ gas. Dat is €20 per jaar (gas)besparing voor de bewoner. Bij de gevel bespaar je per jaar €10,- aan gaskosten bij de stap van Rc 5,0 m².K/W naar Rc 8,0 m².K/W. Ga je voor all-electric (en niet verwarming met gas) dan bespaar je voor de gevel 150 kWh per jaar (dat is circa 15 m³ gas per jaar). Ter vergelijking: dat is gelijk aan de jaaropbrengst van 1,0 m² zonnepaneel (kosten: ca. 200 euro). Met een warmtepomp met een gemiddelde COP (rendement) van 3 als verwarming is dat zelfs nog maar 0,3 m² zonnepaneel. Met nieuwe isolatie-stuc materialen zoals bijv. Aerogel en Branelit zijn met een zeer geringe dikte goede besparingen en veel comfort verhoging te bereiken, bijkomstig voordeel van deze materialen is dat ze door hun volledig minerale karakter absoluut onbrandbaar en zeer goed te recycleren zijn, dit is tegenstelling tot het veel gebruikte EPS of PUR. Overigens is een met deze materialen afgewerkte gevel met Branelit volledig brandveilig te maken met slechts enkele cm dikte toename.

Ook interessant om te lezen


Materiaal prijzen

Bouwmaterialen prijs stijging Door de huidige onrust in de wereldmar…

BouwGezond B.V.

4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen

  • Creatief maatwerk en scherpe prijzen
  • Altijd open calculatiegeen pakketprijzen
  • Kwaliteit
  • Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!

Heb je hulp nodig?