Skip to main content
✅ Persoonlijk advies ✅ Gezond bouwen ✅ Gezond bouwen ✅ 30+ jaar ervaring

Fotocollage renovatie monumentale woning Schiedam

Dit zijn een aantal foto’s van een renovatie door derden uitgevoerd met de materialen en het advies/begeleiding van BouwGezond BV

  • Energetische renovatie
  • Uitgevlakte wanden met kalk en Poraboard plafond
  • Aerogel dekens op de wand
  • Volledig kaal gemaakte wanden en plafond

  • Plafond met Poraboard uitgetimmerd, buitenwand uitgevlakt met kalkstuc

  • Plafond en linker zijgevel in de kalkstuc, buitenwand in de Aerogel (spaceloft)

  • Udi-in Reco gemonteerd
  • Udi-in Reco op zijgevel

  • Linker wand met houtvezel en kalkstuc, korte wand Udi-in Reco met kalkstuc, plafond Poraboard met kalkstuc

  • Wanden en plafonds klaar voor afmontage schakel materiaal

  • Wanden en plafond volledig gestuukt en deels geschilderd met silikaatverf.

  • Plafond met Poraboard, houtvezel inblaaswol

Deze woning wordt gedurende een paar jaar regelmatig verder verduurzaamd, inmiddels is de kelder klaar, de woonkamer en de gang en vestibule gedaan, keuken volledig vernieuwd en dit project was de kinderkamer.

Een erg mooi pand dat het verdiend om liefdevol gerenoveerd te worden, met ecologische bouwmaterialen.

Je zult maar zo je kinderjaren mogen genieten: in een gezond huis met ecologische bouwmaterialen en bewuste ouders.

Ook interessant om te lezen


Energetisch isoleren

Je pand echt op de goede manier geïsoleerd.

Offerte aanvragen

BouwGezond B.V.

4 redenen om voor
Bouwgezond te kiezen

  • Creatief maatwerk en scherpe prijzen
  • Altijd open calculatiegeen pakketprijzen
  • Kwaliteit
  • Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!

Lees verder

Gevolgen van ongezond bouwen

Ongezond gebouwde woningen kunnen hele uiteenlopende gezondheidsklachten geven. Klachten als moe zijn, je futloos voelen of vaak ziek zijn worden tegenwoordig vaak afgeschreven op stress of een te drukke levensstijl. Maar veel mensen zien niet in dat het wonen of werken in een ongezonde omgeving van zeer grote invloed is op hoe men zich voelt. Een ongezond binnenklimaat of overmatig vocht kunnen je echt ziek maken. Daarom mogen de gevolgen van ongezond bouwen zeker niet uitgevlakt worden.

Gezondheidsklachten door ongezond bouwen

De ene is er gevoeliger voor dan de ander, en niet iedereen zal klachten ondervinden. Daarom is het vaak moeilijk te bewijzen waar je gezondheidsklachten vandaan komen. Zeker als jij last hebt van bijvoorbeeld droge ogen en hoofdpijn op de werkvloer en je collega’s niet. Maar het is allang bewezen dat bepaalde bouwmaterialen ons echt ziek kunnen maken. Langdurige blootstelling aan ongezonde bouwmaterialen kunnen onder andere de volgende gezondheidsklachten veroorzaken: – Je moe voelengevolgen ongezond bouwen – Lusteloos zijn – Droge ogen – Een onverklaarbare loopneus – Vaak ziek zijn – Hoofdpijn – Longklachten

Waardoor ontstaan gezondheidsklachten door ongezond bouwen?

In veel bouwmaterialen worden stoffen verwerkt die niet gezond voor ons zijn. Neem bijvoorbeeld  goedkoop spaanplaat of isolatieschuim waar veel formaldehyde uit vrij kan komen. Dit is een giftige en kankerverwekkende stof die flink kan irriteren. Maar ook het radioactieve radon kan vrijkomen uit veel gebruikte bouwmaterialen zoals gips. Daarnaast zijn veel bouwmaterialen niet ademend. Je leeft daardoor in een soort plastic zak. Als je niet voldoende ventileert ontstaat er een zeer ongezond binnenklimaat door ophopend vocht. Schimmelvorming is zeer ongezond en ontstaat wanneer er vocht gaat condenseren op je muren en dak. Wonen in een vochtige, schimmelige woning kan ernstige longbeschadiging tot gevolg hebben. Ook worden er in veel gebruikte plastics in huis weekmakers gebruikt. Deze scheiden een stof af die je ook flink beroerd kan maken. Probeer daarom plastics zoveel mogelijk te vermijden.

De gezonde oplossing voor ongezond bouwen

Kiezen voor gezonde bouwmaterialen kan al veel ellende voorkomen. Kies bijvoorbeeld voor een leemkalk of kalstuc afwerking op je binnenwanden. Werk deze af met biocidevrije en weekmakervrije silikaatverf en je hebt een gezonde muurafwerking, die ook vochtregulerend werkt. Veel types kalk kunnen namelijk schadelijke stoffen opslaan en binden, zodat jij er geen last meer van hebt. Alle ongezonde stoffen uit je woning weren kan moeilijk zijn, maar op deze manier heb je er al een stuk minder last van. Deze muurafwerking zorgt voor een gelijkmatig leefklimaat en een geweldige ventilatiebron. Ook kou en vocht zorgen voor een ongezond en onaangenaam woonklimaat. Je wilt je woning aangenaam en comfortabel hebben. Dit bereik je met goede isolatie. En je krijgt er meteen een lagere energierekening van! gezonde woning Er worden tegenwoordig zeer veel verschillende isolatiematerialen aangeboden. De ene isoleert nog beter dan de andere, claimen ze. Maar isoleren met chemische producten is geen gezonde optie. Neem bijvoorbeeld PUR schuim als isolatie. Tijden lang is het negatief in het nieuws geweest door alle mensen die kampten met gezondheidsklachten na het aanbrengen van deze isolatie. Sommige konden niet langer in hun eigen woning blijven, en moesten noodgedwongen andere woonruimte zoeken. Chemische isolatiematerialen, zoals PUR, PIR en EPS kunnen blijven uitdampen. Dit zorgt voor een ongezond woonklimaat, sommige zijn zelfs bewezen kankerverwekkend. Kiezen voor gezonde bouw- en isolatiematerialen zal je wooncomfort verhogen en je energierekening verlagen. Wat wil je nog meer? Vraag jij je af hoe je jouw woning gezonder kunt maken? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Pluggen voor in houtvezel

Regelmatig krijgen we de vraag: kun je in houtvezel isolatie ook iets ophangen?

Ja, dat kan prima, mits je daar de juiste pluggen voor gebruikt.

Uiteraard gebruiken we daar een thermisch ontkoppelde bevestiging voor, in verschillende uitvoeringen.

Van groot naar klein:

Inschroef plug voor forse gewichten, volledig vlak indraaibaar, geschikt voor bijv. een houtdraaibout of een stokschroef.

Inschroef plug met boutkop en metrisch binnendraad; hier draai je dus een bout in, groot gewicht dragend.

Inschroef plug met vlakke kop, geschikt voor een spaanplaat  schroef, voor zware en zekere montage.

Inschroef plug als stift model, voor middelzware belasting met een spaanplaat schroef.

Inschroef plug als stift model, voor standaard belasting met een spaanplaat schroef.

 Thermisch ontkoppelde pluggen

IMG 1371
IMG 1370

Deze kunststof pluggen worden alle direct in de houtvezel isolatie gedraaid, alle 5 types zijn voorzien van een zelfborende punt en worden dmv een speciaal bitje of een dop, met een forse schroefmachine ingedraaid tot de bovenste ring volledig vlak met de houtvezel ligt of met de stuc op de houtvezel.

Door de grove spoed hebben de pluggen een enorme grip. Voor extreem forse belasting kunnen de grootste twee pluggen eventeel ook nog voorzien worden van lijm.

Materiaal prijzen

Bouwmaterialen prijs stijging

Door de huidige onrust in de wereldmarkt staan de  materiaal prijzen erg onder druk, naast verkrijgbaarheid van materialen.

BouwGezond BV is redelijk op tijd op zoek gegaan naar andere inkoopkanalen, zo kopen wij onze houtvezel producten bijvoorbeeld in bij Hunton in Noorwegen  (volledig FSC en PEFC) tegen concurrerende prijzen tov de huidige markt maar ook met een gestage aanvoer.

Een deel van onze houtproducten komt van Unilin; een Belgische fabriek die haar plaatmaterialen maakt van 100% gerecycled hout.

Groter probleem is momenteel schuimglas; hier gaan de prijzen met een noodtempo omhoog en kunnen we nog uitsluitend dagprijzen afgeven.

De “starheid” van de bouw en de afkeer van onbekendere producten maakt dat de bouw  duurder wordt dan nodig, in de ons omringende landen weet men dit al jaren en wordt er veel vaker met houtvezel en “alternatieve” materialen gebouwd.

Houtvezel producten zijn momenteel voordeliger in aanschaf dan glas en steenwol, daarnaast ook veel plezieriger in de verwerking.

Om te zorgen dat de verduurzaming niet stokt, kijkt BouwGezond BV continu naar verbeteringen en versimpeling in het programma aan producten tegen de beste prijsstelling.  We hebben een paar producten in ons levering programma die wat duurder in aanschaf zijn maar in de verwerking zo eenvoudig zijn dat de tijdwinst enorm is (lees goedkoper)

Met ons “programma” ISOLEREN KUN JE LEREN laten we graag zien hoe makkelijk vele producten zijn te verwerken, vakmensen zijn schaars en hebben veelal geen tijd, in principe kun je zelf erg veel ( of samen met handige buur of vriend) al zou je maar het basiswerk al klaar hebben dan kan bijv. een schilder of stucadoor de finishing touch doen.

Een workshop of training is zo geregeld en we maken graag tijd voor je vrij.

Isoleren zonder problemen

Een huis is net als een mens, warme muts of een goed geisoleerd dak, warme jas en sjaal of warme muren en bont gevoerde laarzen of een lekkere warme vloer. Jezelf isoleren tegen koude of warmte.


Maar zie de schil van je woning ook als de schil van een sinaasappel; een slecht plekje is meestal een slechte sinaasappel.

Comfortabel wonen willen we allemaal en uiteindelijk is dat ook niet zo moeilijk om te bereiken, elk huis is te isoleren, de een vrij eenvoudig, de ander met heel veel werk.

Stelregel is wel dat bij oudere huizen geldt dat des te minder er al aan gedaan is des te makkelijker isoleren is. Momenteel is de beste investering, isoleren van je huis; huizenprijzen stijgen enorm, een ander huis vinden is erg moeilijk en geld op de bank hebben staan wordt afgestraft.

Dit mag raar klinken maar de oudere ideeën over isoleren stroken niet met de huidige ideeën en veelal zul je de oude “isolatie” moeten verwijderen om nieuwe isolatie aan te brengen.

Je kent het wel; een voorzet wandje van een gipsplaat op een lat, of heel ouderwets, betengel met jute, ja het waait misschien niet meer door de woning heen maar je krijgt het er ook niet warmer van, het risico van condensatie in de “luchtspouw” tussen isolatie en gevel kan killing zijn voor je constructie.

Er zijn heel veel ideeën over isoleren maar geloof me, voor oudere woningen is de enige oplossing dat je dampopen isoleert met zgn ademende materialen anders loop je een groot risico op schimmel.

Veel van de “grotere” isolatie bedrijven hebben een ander idee over isoleren, dit is ook logisch want hun grootste bron van inkomsten komt uit het massaal isoleren van huurwoningen voor corporaties en deze hebben niet veel belang bij isoleren want de huurder draagt de kosten van het energie gebruik; de woning moet minimaal voldoen aan een eis en gezondheid speelt vaak geen enkele rol. (het doel heiligt de middelen) Isolatie moet zo goedkoop mogelijk zijn en aan te brengen zijn met zo weinig mogelijk last. Vaak leiden dit soort oplossingen tot problemen op termijn, je krijgt dan altijd de opmerking: er is niet voldoende geventileerd, maar dat is niet het probleem, probleem is dat de woning potdicht zit en niet meer kan ademen.

BouwGezond wil je graag leren hoe je zelf heel veel kunt doen op de goede manier en je laten zien dat isoleren ook heel leuk kan zijn, zonder irriterende producten

Je dak isoleren is vaak de eerste winst.

Via het dak verlies je vaak de meeste warmte, denk hierbij aan de schoorsteen, warme lucht trekt naar boven en andersom, in een hete zomer warmt je huis enorm op.

Ga je dak isoleren met houtvezel en de warmte komt langzaam binnen in de zomer en blijft lang hangen in de winter, ( we noemen dit ook wel de faseverschuiving) veelal kun je dit zelf doen of deels zelf doen en de rest laten doen. Als de kap goed luchtdicht is kun je veelal (laten) inblazen met bijv. houtvezelvlok, dit is veel minder werk als isoleren met houtwol dekens, werkt erg goed omdat alle ruimtes worden gevuld en is een stuk voordeliger dan dekens.
Ga je echt serieus renoveren dan zijn dakisolatie platen boven op de sporen een erg mooie oplossing, deze zijn er al vanaf 19 mm (Sarkett) tot 80 mm dikte, met als groot voordeel dat deze platen je dak water en winddicht maken. De goot van het dak bepaald hier mede de mogelijke dikte van de isolatie platen; natturlijk geldt ook hier, des te dikker de laag des te hoger de isolatie.

Heb je hulp nodig?